– Först och främst vill jag säga att jag kan inte ens föreställa mig vad det innebär att förlora, en syster, en dotter. Vi förlorade också NN ur vårt perspektiv. En vän och kollega. Vi jobbade tätt ihop och jag kan bara instämma i allt positivt som sagts här om henne. Det är givetvis en helt absurd känsla och situation som jag upplever att bli beskylld för att ha vållat hennes död. Jag hoppas att alla förstår det.
Så inledde Mats Höggren, före detta zoologisk chef på Kolmårdens djurpark, när han i går förhördes av rätten.
Men innan Höggren tog till orda inledde Thomas Olsson, som företräder Kolmårdens djurpark, med försvarets sakframställan.
Han menar att det – mellan den 1 februari 2007 och den 17 juni 2012 – varit cirka 15 000 besökare inne i varghägnen. Thomas Olsson har vid en uträkning kommit fram till att cirka 10 000 personer under den här perioden betalat för att gå in till vargarna. Mellan 2 000 och 3 000 ytterligare har varit på icke-betalande evenemang.
Han vill också lägga till de dubbla dagliga besök som personalen gjort i hägnen.
– Vi pratar alltså om cirka 15 000 besök totalt. Om man är snäll mot åklagarsidan kan vi säga att det kanske är 15 tillbud under dessa 15 000 besök. Varav ett varit allvarligt, där en person fick sys. Jag menar att Kolmården inte hade någon som helst anledning att betrakta vargarna som farliga, sa han.
När det blev åklagarsidans tur att förhöra Mats Höggren tog Jan Olof Andersson över. Han inriktade sig främst på att gå igenom Kolmårdens organisation och vilken roll tilltalade Mats Höggren haft i företaget. Vidare undersökte han också vilken relation Höggren själv haft till vargar och om Kolmården tagit till sig influenser från andra djurparker i sitt arbetssätt.
– Det har vi gjort kontinuerligt med bland annat studiebesök, sa Höggren som också fick en hel del frågor kring de tidigare betten som besökare i hägnen drabbats av.
Åklagaren återkom också till den lista med säkerhetsbestämmelser för utrymning av farliga djur, som Folkbladet berättade om efter fredagens förhandling.
Mats Höggren besvarade dock frågan med att det inte har funnits någon som helst antydning till att vargarna skulle ha haft osämja i flocken eller andra oroligheter som kan föranleda en attack.
Försvaret fortsatte också att driva linjen om att 30-åringen kan ha varit sjuk eller på annat sätt oavsiktligt ha triggat vargarna.
Avsaknaden av tillbudsrapporter som så flitigt debatterades under åklagarsidans sakframställan förklarades av försvaret med att man har olika syn på vad som varit ett tillbud.
– Det vi sett på många filmer här är vad vi anser är lekbeteende, slog Mats Höggren fast.
På en direkt fråga om han litar på vargarna svarade Mats Höggren såhär:
– Ja. Jag litar alltid fullt på vargarna när jag gått in. Varje gång.