Alla i Marielund känner igen Toni Haddo. Sedan fyra månader tillbaka jobbar han med integrationsfrågor på Hyresbostäder. Dessförinnan var han områdets ambassadör.
– Jag är som en vaktmästare som bor och jobbar på hemmaplan.
Toni Haddo kom till Sverige från Syrien som elvaåring. 1994 flyttade familjen till Marielund. Och sedan dess har han bott här, nu med egen familj, fru och barn.
Områdets mormorNär Folkbladet hälsar på står han ute i regnet och diskuterar kommande aktiviteter med Chrissoula Kesidou som är en av Marielunds ambassadörer men som kallas för områdets egen mormor. På ideell basis jobbar hon och en handfull hyresgäster för bostadsområdets bästa.
– Jag vill att det ska fortsätta vara lugnt och fint här, säger hon.
Chrissoula Kesidou från Grekland har bott här i 40 år och liksom Toni Haddo så kan hon inte tänka sig att bo någon annanstans.
– Och jag exploderar om någon pratar skit om Marielund.
Det är bland annat hon som har sett till att det blivit bättre lekplatser för barnen. Senaste tillskottet: Rutschkanan, som barnen själva önskade.
Mindre skadegörelseToni Haddo har just gått ronden, bland annat tittat till hur det ser ut i soprummen och i trapphusen.
– Sophanteringen kan beskrivas med ett ord: kaos. Folk öppnar bara dörren och slänger in allt.
Det är sådant som sopsortering, hur man bokar en tvättstuga och andra vardagliga saker som Toni Haddo och Ninos Gawrieh försöker lära ut.
– Vi har faktiskt redan börjat se resultat, skadegörelsen har minskat och folk klagar inte lika mycket på sina grannar längre, säger Toni Haddo.
Inne på Hyresbostäders kontor på Bergslagsgatan håller Ayan Warsame ställningarna. Hon kommer från Somalia och hennes språkkunskaper kommer väl till pass i satsningen på integrationsarbetet.
– Den här verksamheten skulle verkligen behövas i alla invandrartäta områden, säger Toni Haddo.