IT i skolan - en succé
FINSPÅNGVid årsskiftet avslutades statens sista satsning på IT i skolan - ITiS. På Lillängsskolan använder man datorerna oftare i undervisningen, men kanske inte så ofta som man skulle vilja.
Viktor Eriksson, Kalle Persson, Markus Bäckstrand och läraren Yvonne Johnsson använder datorn oftare nu än innan ITiS. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
På Lillängsskolan går barn från förskoleklass upp till trean och användandet av datorer är så klart anpassat efter elevernas andra kunskaper. Har man ännu inte lärt sig att läsa och skriva så bra kanske bilderna än så länge säger mer än det skrivna ordet.
I personalens utbildning ingick bland annat att lära sig att göra bildspel med hjälp av Power point", något som de sedan har lärt sina elever. I ITiS-utbildningen jobbade personalen med sagor och efter det har eleverna fått göra egna sagor.
- De har fått skriva text och satt bilder till, säger Yvonne och visar ett bildspel som ett av barnen gjort.
Bilderna och texterna ligger kvar en lång stund innan nästa bild automatiskt visas, det är för att alla barn ska hinna med att läsa.
<b>Kamera och scanner</b>
För varje deltagare i utbildningen fick skolan 1 000 kronor, för de pengarna har de båda arbetslagen köpt in en digitalkamera, en scanner och så lite läromedelspel till datorerna.
- De större barnen har fått fotat med kameran och scannat in bilder, som bland annat använts till att göra böcker. Sjuåringarna har fått göra egna rimböcker med rim om sig själva och så har de fått välja en bild som de tycker passar.
<b>Hemarbete</b>
Mest används de bärbara datorerna som lärarna fått genom ITiS, de gamla datorerna fungerade inte alltid, i temaarbeten och för att personalen ska kunna använda datorerna hemma för att skriva ut scheman, paneringar och information till föräldrarna.
Nu har Yvonnes arbetslag just börjat arbeta med ett nytt tema och hon ser att hennes ITiS-utbildning faktiskt kommer till nytta.
- Nu kan ja söka information på internet, både bilder och text, visst kunde jag tidigare ta reda på den här infomationen via böcker, men det här går mycket fortare, speciellt när vi har bredband.
Visst tycker de att det är roligt med datorer, men det får inte ta för sto plats. På eftermiddagarn när barnen är på frita är det sällan som datorerna står på.
- Vi tycker att det är viktigt att vara ute och leka med kompisar, många barn har ju dator hemma, även om inte alla har det, säger Yvonne.