ISS-order: Prata inte med pressen
Oron är stor bland personalen på badhuset.Men de har fått munkavle och vågar inte prata med pressen.- Personalen är helt överkörd, säger P-A Blomquist, sportchef i NKK.
Igår fick P-A Blomquist, sportchef i NKK, veta att badhusägaren ISS vill att serveringen som idag drivs av NKK istället ska drivas av externt restaurangfolk. Men han hoppas och tror att det inte blir så. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
Efter mötet besökte FÖ badhuset, men ingen av dem vi träffade vågade uttala sig till tidningen av rädsla för att riskera sin anställning. Några av dem bekräftade att oron och ovissheten är stor.
- Sparkrav kände vi till, men inte det som sas på radio, att det skulle bli höjningar av avgifterna. Vi vet ingenting, det är en stor oro här, givetvis, säger en anställd på Centralbadet.
Dålig stämning
NKK, Norrköpings Kappsimningsklubb, har nära kontakt med personalen i huset. P-A Blomquist berättade igår att stämningen är upprörd och uppgiven.
- Personalen är helt överkörd. Det är katastrof. Vi känner självklart av den jätteoro som råder och märker att deras motivation och ambition minskar, säger han.
I ISS skrivelse till kommunen hymlas det inte med att företaget vill kasta ut NKK som idag driver serveringen i Centralbadet.
Istället vill man "med hjälp av externt restaurangfolk utveckla restaurangen".
Men NKK som drivit kafeterian sedan 1987 har avtal att fortsätta i ytterligare tre år. Och P-A Blomquist känner sig inte särskilt oroad av ISS framtidsplaner för kafeterian.
- Planerna i skrivelsen saknar verklighetsförankring. Det låter fint och storslaget, men saknar substans. De är dåligt pålästa, säger han.
- Jag är inte särskilt oroad, för jag utgår från att kommunens tjänstemän känner till sin historia och vet att NKK lyckats bäst med att driva kaféet. En förening har alltid lättare att få ideella insatser och behöver inte så mycket personal.
Ideell arbetskraft
- Dessutom fyller idag kafeterian en plats för människor som behöver arbetsträna. För dem är det jätteviktigt att få en meningsfull sysselsättning, säger P-A Blomquist.
Att satsa på en hälsoprofil tycker P-A är en god tanke. Men i så fall skulle arbetsutrymmena bakom disken behöva utökas och fräschas upp rejält. Dessutom är efterfrågan stor på kost som inte är särskilt hälsoriktig.
- Det är också kundernas efterfrågan som styr. Pommes är det mest populära som finns, säger P-A Blomquist.
ISS ser också NKK:s bassängtider som ett problem och vill öka utrymme för vanliga motionssimmare på klubbens bekostnad.