Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Ros ledde till kosmetika i Vånga

SKÄRBLACKA
Carina Swartz´ kosmetikserie säljs över hela Sverige, i Finland, på Åland och kanske snart i Spanien. Men huvudkontoret finns i lilla Vånga, nära skog och hagar.
När sjuorna på Mosstorp får välja fritt är det reggae och hip-hop som gäller för 15 av dem.
- Det är jättekul!

Rosen är symbolen för Carina Swartz´ företag, moderns livsverk som hon tog över för åtta år sedan.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Rosen är symbolen för Carina Swartz´ företag, moderns livsverk som hon tog över för åtta år sedan. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-02-13 00:00
Carina Swartz har valt en annorlunda plats för sitt företag som tillverkar Rosenserien. Via en grusväg kommer man fram till företagets kontor, som ligger vid Carinas hem i Sörskogen, Vånga. Hage med två betande hästar, stall, lager och ett litet, litet kontor. Trots att hon arbetar i en bransch som förknippas med glamour, är Carinas arbetsmiljö allt annat än flashig.
- Man kan inte bo bättre än nära naturen och lugnet, säger hon. Det passar ihop med det Rosenserien står för.
Det var för åtta år sedan som Carina tog över företaget efter sin mor, som gick bort efter en tids sjukdom. Då var Carina 22 år och nybliven lärare.

<b>Ingen tvekan</b>
- Jag visste inte så mycket om företaget faktiskt, men jag tvekade aldrig att ta över. Det var aldrig fråga om att sälja det. Min mamma hade satsat sin själ i det, det var självklart att behålla det i familjen.
Även om Carina inte arbetat med Rosenserien då, kände hon personligen många av sin mammas medhjälpare.
- Det var en väldig fördel, och alla stöttade och hjälpte mig väldigt mycket.
Alltsammans började i Norrköping för snart 20 år sedan. Carinas mor drev en frisersalong. Huden på hennes händer sprack av de starka preparaten hon använde i sitt arbete. Hon började intressera sig för giftfria alternativ. Tillsammans med en kvinna som hade egna recept på krämer, skapade Carinas mamma biologiska kropps- och hudvårdsprodukter. 1984 föddes Rosenserien, som Carinas mamma skapade och sålde på egen hand.
- Pappa kom hem med en ros till mamma. Den blev inspirationen till serien. Rosen associerar till rosig, vacker hy. Rosen är vår logga och vi har äkta rosenolja i alla produkter.
- Vi har produkter för hår-, hud- och kroppsvård. I sortimentet finns en färgad make up-kräm, men inget annat smink. Helt enkelt därför att det ännu inte har gått att tillverka biologiskt smink. Själv köper jag sminkprodukter efter vad de innehåller.
Att läsa innehållsförteckningarna på alla produkter, är ett råd Carina ger. Själv brukar hon läsa rapporter från läkemedelsverket. I apotekets toxininfobok avsnitt sju kan man läsa om gifter i kosmetiska produkter.
- Har ingredienserna jättekonstiga namn är de oftast syntetiska.

<b>Kemister</b>
Carinas produkter säljs av 250 säljare, ofta hälsobutiker, salonger eller via hemförsäljning. Tillverknigen sker i Strängnäs och hon har konsulter som arbetar med marknadsföring och kontakter med säljare.
Själv håller hon kurser, besöker mässor, designar förpackningar, utvecklar nya produkter och håller ständig kontakt med sina medarbetare och säljare, blandannat. När en ny produkt ska tas fram håller Carina med idéerna och tar kemister till hjälp för att förverkliga dem.

<b>Elevens val</b>
En gång i veckan är det hip-hop och reggae som gäller för 15 sjundeklassare på Mosstorp. De har valt att ägna "Elevens val" åt dessa rytmiska musikformer.
- Hip-hop är den musik jag gillar, säger Alexander Martinsson, som är en av fem elever som ägnar sig åt hip-hop.
Mikael Svensson har också valt hip-hop, bland annat därför att han vill lära sig mer om kulturen bakom.

<b>Spelar tillsammans</b>
- Den stora gruppen är uppdelad på två, men ibland spelar alla ihop, berättar lärare Tomas Hellberg, som trots att han huvudsakligen är engelsklärare får omdömet "bra musiklärare" av eleverna.
Eleverna brukar rotera på instrumenten, men har hittat sina favoriter.
Cicci Lilja gillar att spela trummor, medan Petter Ringdahl föredrar gitarr och bas. Båda tycker att elevens val är jätteroligt och skulle gärna ha fler lektioner i veckan.
Kanske kan det bli en konsert så småningom - om eleverna vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om