<I>Skärblacka runt:</I> Nu är klassen ljudmedveten
SKÄRBLACKAI februari bildades Billerud AB där bruket i Skärblacka ingår. Ambitionen för bolaget var att senast år 2002 introduceras på börsen. Det kan man läsa sig till på nätet. Det målet är redan nått.Klass 7 D på Mosstorpsskolan har lärt sig en massa om ljud.- Jag har börjat skruva ner på stereon, säger Frida.
Klass 7 D på Mosstorp har studerat ljud och oljud. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi tittar mycket på hur fabriken går, för att säkra framtiden för våra anställda, säger vd Peter Davidson. Det är en ständigt pågående process och det gäller allt. Att personalen är välutbildad, att miljöpåverkan är så liten som möjligt, maskiner och teknik så effektiva som möjligt.
<b>Investering</b>
I november togs en ny tvättutrustning i bruk, en investering på 75 miljoner kronor.
- Den finns på linje två oblekt, som försörjer säckpappersmaskinen. Med hjälp av utrustningen räknar vi med att få bättre kvalitet på massan, mindre miljöpåverkan och förhoppningsvis också större massavolym.
Assi Domän och Stora Enso hade ambitionen att Billerud skulle börsnoteras. Det var det första målet med det nya bolaget och det uppnåddes med rekordfart.
- Den 20 november var Billerud på börsen och det är snabbt.
Några personalminskningar följde inte med vid ägarbytet för Skärblackas del. Peter Davidson tycker inte att hans roll har förändrats, men säger allmänt att arbetskultur varierar mellan olika företag.
- Vi satsar mycket på öppenhet, att informera personalen så att alla vet vad som är på gång.
En konkret skillnad mot tidigare är att han numera också sitter i ledningen för Billerud.
<b>Ljud och oljud</b>
Vi har mycket ljud omkring oss, hela tiden. En del kan vi inte påverka, men den en del bidrar vi själva till genom att prata högt och skrika, skruva upp ljudet på stereon och tv:n, till exempel.
Klass 7 D på Mosstorpsskolan i Skärblacka har deltagit i ett projekt om ljud och hörande. Det är en organisation som heter Ammot (Artister och Musiker mot tinnitus) som genomfört projektet, som kallas Lyssna till vad du hör. Tanken är göra ungdomar medvetna om att höga ljud kan vara en hälsorisk, och ändra en del av sitt "ljudbeteende". Elva klasser på olika skolor i landet har deltagit.
Eleverna har fått i uppdrag att skriva ljuddagbok, där de dokumenterar sina ljudintryck, från morgon till kväll och vad de tänker när de hör de olika ljuden. De har också ritat en ljudkarta, där ljudkällor anges, ljudens styrka, deras variation under dagen etc.
<b>Decibelmätare</b>
De har också mätt ljud med decibelmätare, och klass 7D fann att trafikbullret hade högsta decibel. På skolan var träslöjden värst.
- Vi har också intervjuat folk om ljud, berättar Frida Henriksson och hennes kompisar, men många tycket det var svårt att svara. Många sa "jag vet inte".
Exempel på frågor som eleverna skulle ställa var bland annat: vad är buller, hur skulle du beskriva tystnad, vad var det sista ljud du hörde innan jag ställde den här frågan?"
<b>Skruvar ner</b>
Det som händer nu är att Ammot samlar in allt material och väljer ut delar som man sammanställer. Vad kan man då göra för att dra ner på oväsendet i vardagen?
- Använda öronproppar, föreslår en elev.
Att själv föra mindre oväsen är ett sätt, enas klassen om.
- Jag sänker ljudet på stereon efter det här projektet, säger Frida.
Klass 7 D är inte bara ljudmedvetna, de är också segrare i Mosstorps volleybollturnering som gick av stapeln på tisdagen. Och om det var ganska höga decibel när klassen hejade fram sitt lag, kan man väl inte klandra dem...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!