<I>Skärblacka runt:</I> Kommunkansliets saga snart all
SKÄRBLACKAVid årsskiftet töms Skärblacka kommunhus på personal. Det politiska beslutet att lägga ner kommundelsnämnderna, betyder att också kanslierna läggs ner.- Skärblackaborna får vända sig till stan istället för hit, säger kommundelsdirektör Catharina Angelöf.Att titta in på kansliet och hämta nyckeln när man hyrt en kommunal lokal, blir inte möjligt i framtiden.På söndag firar hembygdsföreningen 25-årsjubileum med öppet hus.
Vid årsskiftet slutar personalen vid kommunhuset i Skärblacka. Då måste Skärblackaborna vända sig till stan i stället för hit, säger Catharina Angelöf, som varit kommundelsdirektör sedan 1989. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Alla i Skärblacka har nog inte insett att det är så det blir, säger Catharina Angelöf, kommundelsdirektör.
Hon tillträdde 1989 och har delat sin tid mellan Skärblacka och västra kommundelskansliet i Vilbergen. Var hon ska arbeta efter nyår vet hon ännu inte. För de flesta andra på kontoret är det likadant.
- I hela Norrköpings kommun är det omkring 250 anställda som berörs.
<b>Lokal kontakt</b>
Ingen ska bli av med sin anställning. Men var de ska jobba nästa år, är ännu inte klart för de flesta.
Kommundelsnämndernas slopande är en pusselbit i en ny organisation i kommunen, som Folkbladet har skrivit om flera gånger tidigare. Centrala verksamnhetsnämnder och utskott införs, vissa frågor byter nämnd och även andra nämnder än kommundelsnämnderna försvinner.
- Kritikerna har påpekat att den lokala demokratin inte har blommat upp, som tanken var med kommundelsnämnderna. Men det har dock funnits en stor lokalkännedom.
I Skärblackas kommundelsnämnd har det suttit nio ledamöter. Dessa har haft nio ersättare. Det innebär 18 personer som bor på orten och känner människorna här.
- Samma lokala kunskap är omöjlig att få inne i Norrköping, säger Catharina Angelöf.
<b>Nycklar</b>
Hon tycker det är tråkigt att Skärblackaborna mister servicen. Ett konkret exempel är det här med nycklarna.
- En av kommundelskansliets uppgifter har varit att ansvara för uthyrningen av de kommunala lokalerna i kommundelen. Den som hyrt har kunnat hämta nycklar här. Det kan de inte längre nästa år.
Vad händer då med lokalerna. Catharina Angelöfvet inte. Biblioteket finns kvar som vanligt. Fältenheten blir kvar tills vidare. Socialförvaltningen kommande organisationsförändring kan innebära förändringar även där, enligt Catharina Angelöf men oklart vilka.
- Tillsvidare får väl resten stå tomt.
<b>Fyller 25</b>
På söndag är hembygdsgården i Skärblacka öppen. Då firar hembygdsföreningen 25-årsjubileum. Den lika mångårige ordföranden Björn Larsson berättar att man tar det lugnt med firandet.
- Det är ju bara 25 år, säger denne man, som är van vid att ägna sig åt historiska tider.
Något litet kalasar man i alla fall, vilket även icke medlemmar kan göra. Ljusfors herrgård är som sagt öppen, föreningen bjuder på smörgåstårta med dopp och det blir en kort historik om föreningen.
- Initiativtagarna till föreningen hette Ann-Gerd Larsson och Maj-Britt Svensson. Ursprunget var en cirkel som studerade och dokumenterade bygden och dess historia.
Föreningen har cirka 230 medlemmar. Antalet som hållit sig på samma nivå hela tiden. Av dessa är ungefär 25-30 aktiva.
- Vi har några som är mellan 20 och 30, men majoriteten är äldre, säger Björn Larsson.