Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Här blir det nya lokaler i Vånga

SKÄRBLACKA
Kyrkogårdspersonalen i Vånga ska få nya lokaler. Mitt emot kyrkan, på samma plats som deras gamla lokaler, tar ett nytt hus form.
En nytt system för synskadade som vill lyssna på inlästa böcker, håller så sakteliga på att ersätta den gamla kassettbandspelaren, en cd-romskiva som används i en spelare
På Skärblacka bibliotek finns möjlighet att låna både spelare och skivor.

Det underlättar att vara litet akrobat när man ska sätta in fönster. Mats Gustafson tar i för kung och fosterland, medan Pasi Tanskanen placerar återanvända fönsterbågar på plats.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Det underlättar att vara litet akrobat när man ska sätta in fönster. Mats Gustafson tar i för kung och fosterland, medan Pasi Tanskanen placerar återanvända fönsterbågar på plats. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-02-06 00:00
Peter Nyholm mäter med tumstocken där väggen möter taket. Med en blyertspenna skriver han ner måttet direkt på väggen.
- 33,5 centimeter. Det är noga med måtten, säger han.
Hans arbetsuppgift i dag är att klä väggar och tak med plattor, för isolering. I taket sätter han gipsplattor, på väggarna mineritplattor.
- Minerit är cementbaserat, det står emot bättre, säger arbetskompisen Mats Gustafson, i full färd med att tillverka en gjutform av trä.
I den ska så småningom gjutas stolpar till det skärmtak, som ska placeras på byggnadens ena gavel.

<b>Kyrkogården</b>
Den tredje byggjobbaren heter Pasi Tansakanen. Han berättar att de är personalutrymmen för personalen på kyrkogården som de håller på och bygger.
- Det låg en gammal kåk här tidigare, som var påbyggd flera gånger, berättar han.
På samma ställe byggs nu nytt. Förutom personalutrymmen med dusch- och omklädningsmöjligheter ska här också finnas en verkstad. I arbetet på kyrkogården användes traktor och gräsklippare, som personalen reparerar själv vid behov.

<b>Timmervägg</b>
- Mellanväggen till personalrummet är från det tidigare huset, berättar Pasi. Vi ska också använda ett par fönsterbågar som vi sparat från det gamla huset.
Det var i månadsskiftet oktober-november som arbetet inleddes - kommer de fram till efter en stunds funderande. Att riva den gamla byggnaden var det första de gjorde. Därefter byggdes stommen, tak och väggar har kommit upp, ledningar och rör har dragits.

<b>Bra jobb</b>
I slutet av mars ska bygget vara klart, då ska också målare ha gjort sitt.
Mats Gustafson gillar jobb av den här typen.
- Det gör vi nog allihop, att få jobba med löst virke och skapa något, istället för att bara sätta upp färdiga moduler.

<b>Daisy</b>
För personer med synskada eller läshandikapp, har biblioteken i många år erbjudit talböcker till utlåning. Böckerna har varit inlästa på kassettband, som låntagaren spelat upp på en egen kassettbandspelare.
Men snart har Daisy tagit över. Daisy är varken en flicka eller blomma i det här sammanhanget. Daisy står för Digitalt Audibaserat Informations SYstem. Det är en teknik där boken läses in på en cd-rom och spelas upp på en så kallad Daisy-spelare.

<b>Enkel teknik</b>
- Daisy-spelarna är mycket enkla att använda, säger Anita Pettersson, chef på Skärblacka bibliotek.
På biblioteket har man köpt in två Daisy-spelare och har också beställt skivor. I väntan på att dessa ska levereras finns inlånade cd-romböcker till vidare utlåning. Både de gena och inlånade Daisy-spelare lånas ut.
- Daisy-tekniken och kassettekniken kommer att finnas parallellt, men på längre sikt kommer kassettekniken att försvinna, säger Anita Pettersson.
Ljudkvaliteten är mycket bättre på cd-rom än på kassett, under förutsättning att inspelningen sker direkt på skiva. När kassettinspelningar förs över direkt till skiva, blir förstås kvaliteten inte bättre än på kassetten.
En annan fördel är, att en skiva kan rymma mycket mer information än en kassett. Till exempel ryms 17 timmar inspelning av Frans G Bengtssons "Röde orm". Fyra kassetter räcker till cirka fem timmars läsning.

<b>Kassettböcker</b>
Daisy-spelaren och skivorna är avsedda för samma grupp låntagare som talböckerna. Kassettböcker däremot, som blivit mer och mer populära, kan alla låna.
- Kassettböckerna kommer också att ersättas av digital teknik, säger Anita Pettersson, men det har inte vi ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om