<I>Skärblacka runt:</I> Fiffigt filter fixar fint vatten
SKÄRBLACKAGlasklart glittrar vattnet i Skärblacka simhall, tack vare ett nytt reningssystem som installerats under sommaren.Kimstad kyrka skiljer sig från andra genom de två ryttarna på taket, vars ursprung är höljt i dunkel.På Mårns camping håller ägarna på att förbereda vintern. Men riktigt slut är inte säsongen.
Ny reningsanläggning har installerats i Skärblacka simhall. Victoria Andersson och badmästare Anders Andersson tycker vattnet har blivit mycket bra. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Det är den nya reningsanläggningen som är orsaken. Den nya anläggningen har slutna sandfilter och fungerar på ett nytt sätt.
- Den tillverkar klor själv, säger Anders Andersson. Man fyller på koksalt i behållaren, och i anläggningen separeras natrium och klorider i saltet så att klor uppkommer.
<b>Saltsyra</b>
Det är en lättare hantering än tidigare, då natriumhypoklorid användes. Tidigare krävdes dessutom saltsyra för att pH-balansera vattnet. Nu kan man istället använda koldioxid. För de badande blir kloreringen densamma som tidigare, de märker ingen skillnad. Men för dem som hanterar systemet blir det lättare och minskade risker. Koldioxid är kanske inte direkt behagligt att komma i kontakt med, men saltsyra är etter värre.
<b>Bastuträ</b>
Andra nyheter är att träinredningen i dam- och herrbastun är helt ny.
- Lavarna blir omväxlande våta och torra och de klarar inte det hur länge som helst. Skruvarna kryper upp och träet blir dåligt. Ett tag klarar man det med veckovisa reparationer, men efter en tid måste man renovera. I väggarna blir det torrsprickor.
En del kakel håller på att bytas och dessutom ska simhallen få nya växter och nya badleksaker.
<b>Aktiviteter</b>
Till simhallen kommer förstås allmänheten för att simma och bada, eller kanske sola i solarium. Skolor, både från kommundelen och inifrån stan kommer hit, simhallen bedriver en egen simskola, Skärblacka simklubb ordnar vattengympa för både damer och herrar, bruket hyr hallen för sin personal en gång i veckan och här bedrivs också träningssimning.
- På onsdagskvällarna har vi motionssimning i lugn och ro, då är hopp och lek förbjudet. I våras gjorde vi det mysigt med dämpad belysning och levande ljus, det har blivit väldigt populärt.
Personalen i simhallen, två badmästare och två kassapersonal, har noterat ökat intresse för att besöka simhallen.
- Under våren hade vi i genomsnitt 150 besökare per dag.
<b>Takryttare</b>
Ingen som åker förbi Kimstad kyrka kan väl undgå att se de bägge ryttarna på taket. Enligt medeltida uppgifter är ryttarna avbildningar av två prinsar som antingen hette Erik båda två, alternativt Erik och Alrek. Enligt legenden kämpade de bägge om makten och striden ska ha stått i närheten av Kimstad, som då (kanske) hette Kämpastad. Bägge ryttarna dog dock i sin kamp om kronan.
De bägge ryttarna var från början av trä, för att omkring 1730 ersättas av plåtryttare. De nuvarande som också är av plåt har funnits på plats sedan 1860-talet. Frågan är bara varför de just finns på kyrkans tak av alla ställen.
<b>Camping</b>
En bra sommar har Mårängens camping haft i år.
- Bättre än i fjol när det var så dåligt väder, säger Rita och Esse Andersson som driver campingen.
Några siffror finns inte ännu, statistiken är inte klar och säsongen är faktiskt inte riktigt över ännu.
- Under september kommer folk fortfarande hit på helgerna. "Säsongarna" har sina husvagnar stående här från 1 maj till september ut. Vi har ungefär 30 "säsongare".
Vintern innebär inte att allt läggs i malpåse.
- Vi har öppet för tillfälliga besökare. Dessutom ska allt ses till kontinuerligt.
Bryggor ska tas upp, växtligheten hållas efter och fåren ska skötas. Året om. Kanske tar Esse och Rita nån veckas semester. För på sommaren blir det ingen.