<I>Skärblacka runt:</I> Färgglada avslutningstider
SKÄRBLACKASkimrande tyger i lila, blått, rött, svart arbetar niorna på Mosstorpsskolan med under slöjdlektionerna.Slutresultatet ska de bära på avslutningsfesten om två veckor.Det brukar vara soppa som gäller varannan tisdag i Kimstad församlingshem.På avslutningsdagen valde man en något somrigare meny.
Den som vill kan sy sin festklänning på textilslöjden. Det vill bland andra Malin Olsson, Frida Andersson, Martina Rydell, Johanna Henrysson och Emelie Lindström. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det är lätt att det drar ihop sig när man syr på maskin, påpekar hennes kamrat vid bordet bakom, vars klänning är silvergrå.
Att sy en lång finklänning till avslutningsfesten är det inte gjort i en handvändning. Hela vårterminen har de fyra niorna på Mostorpsskolan arbetat, med hjälp av sin textillärare Gunilla Aldin.
- Vi har åttio minuter i veckan till textilslöjd, berättar hon.
<b>Fem års tid</b>
I fem år har niorna haft möjligheten att sy sina festklänningar på textilslöjdlektionerna. Det är inte obligatoriskt, men majoriteten tar chansen.
Kanske för att det är en speciell känsla att kasta sig ut i dansens virvlar i en egenhändigt sydd kreation. Kanske också för att det blir ekonomiskt fördelaktigt, eftersom skolan tillhandahåller materialet.
<b>Populärt med lila</b>
Lila verkar vara en populär färg. Flera flickor har valt den, i olika nyanser. Ljust blått, klarblått, en härlig mättad röd nyans, svart ser vi också. Materialet heter satin och påminner om siden.
Modellerna är genomgående enkla, inga maränger i sikte på den här avslutningsfesten. Trots en liknande slät grundmodell är variationerna stora. Urringningarna är olika.
Någon har valt ett avskuret liv med axelband, någon en helskuren modell. Slits i sidan, ett litet släp där bak, en drapering på livet är andra personliga detaljer.
<b>Symaskinen används</b>
Symaskinen är förstås arbetsredskapet nummer ett. Men innan man kommer så långt ska tygerna klippas till efter mönster.
Den som väljer mönster ur en tidning, måste först rita av mönstret från tidningen. Där finns nämligen flera mönster på samma papper. Ett virrvarr av linjer i olika färger, där det gäller att följa samma färg hela tiden för att få rätt mönster.
Fåll och armringningar tillhör det som sys för hand, dragkedja måste till och så hela tiden pressa, pressa.
- De är jätteduktiga. Och tålmodiga, säger Gunilla Aldin om sina elever.
<b>Sill på menyn</b>
Finns det någon somrigare mat än sill, potatis och jordgubbar. Just det stod på menyn när frivilligarbetarna i Kimstad församling hade säsongsavslutning för sina tisdagar i församlingshemmet.
Då brukar det vankas soppa för en billig penning. I går valde man att göra det extra festligt. Sill - bland annat matjes - potatis och kaffe med hembakt jordgubbstårta dukades fram på borden.
De cirka 35 gästerna lät sig väl smaka.
För att den där riktiga sommarkänslan skulle infinna sig, hade klass 3 A på Skarphagsskolan kommit på besök med ett knippe sommarvisor i bagaget.
De sjöng Taube så det stod härliga till, bland annat om Rönnerdahl som skuttade ur sin säng.
<b>Rönnerdahl på besök</b>
Och minsann fanns det inte en Rönnerdahl med blomkrans och nattskjorta med i klass 3A!
Efter väl förrättat värv förfriskade de sig med glass och kolasås.
Frivilligarbetarna stod för serveringen, bland annat hade tre damer bakat varsin tårta.
Ungefär tio kilo potatis hade de skalat också, så nog hade de att göra trots att soppgrytan inte var i bruk denna dag.