<I>Skärblacka runt</I> Blomsterhandel förbereder helgen ? lovlediga tjejer föredrar stallet
SKÄRBLACKADet luktar skog i källaren på blomsterhandeln i Skärblacka. På ett arbetsbord ligger grangrenar, torkade växter och kottar. Gun och Laila tillverkar gravdekorationer inför den kommande allhelgonahelgen.Vad är det bästa man kan göra på höstlovet? Om man frågar Josephine, Helene och Frida är svaret givet: Att vara i stallet.
Laila Rhen och Gun Bjärbom har massor av material att göra gravprydnader av. Grangrenar används mycket. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
Allhelgonhelgen är av tradition ett tillfälle att minnas dem som gått bort. Där spelar gravsmyckningen en stor roll.
<b>Traditionellt på graven</b>
- Det finns tre olika typer av dekorationer till gravarna, berättar Laila Rhen och Gun Bjärbom. Kransar, upprättstående dekorationer och liggande.
De liggande består av två sammanbundna grangrenar. Prydnaden blir så bred att den täcker jorden på en grav. Just denna variant är den populäraste, tycker Gun Bjärbom och Laila Rhen sig ha märkt.
- Gravprydnader har en grund som alltid är densamma. Sen kan man lägga till något nytt ibland.
En nyhet för året är en växt i höstens färger som heter populus. En eternell med små, vita blommor är ett dekorativt inslag. Grundmaterialet i dekorationerna är gran, vitmossa, kottar i olika storlekar, vide och ljung. Folk vill ha det traditionella i det här sammanhanget. Plus att växterna tål kyla förstås. Ljuslyktor blir mer och mer populärt på gravarna. Materialet köps in, både från Sverige och utomlands.
Skärblacka blomsterhandel säljer flera hundra kransar och andra gravdekorationer till allhelgona varje år. De har kunder som beställer för att slippa riskera att det de vill ha är slut. -I tre veckor ungefär håller vi på och tillverkar dekorationerna, säger Laila. En del vill vara ute i god tid. Men sen trappas det upp hela tiden. Det är där Gun kommer in i bilden. Hon är egentligen pensionär, men rycker in när det behövs.
<b>Höstlov</b>
Denna veckan har skoleleverna höstlov. För Josephine, Frida, Helene, Elin och massor av andar tjejer är det självklart var tiden ska tillbringas: på ridskolan så klart!
På Norsholms ridskola rider 240 elever varje vecka. De är i alla åldrar, från 4 år upp till 60. Här finns 16 lektionshästar, ungefär hälften ponny.
- Det är bra här, säger Josephine Löfving, alla åldrar är tillsammans.
Fyra tjejer finns i stallet vid 11-tiden och flera droppar in vartefter. Frida Henriksson har stallkaninen Pelle i famnen och i stallgången kilar en av de tre katterna och slinker ut genom dörren.
<b>Roligt jobb</b>
Den här veckan när de slipper skolan, ser tjejerna ändå till att de inte ligger på latsidan.
- Vi mockar och ryktar och rider, säger de.
En av dem berättar att hon putsat sadel och träns. Stallgången servälsopad ut, det är inte svårt att gissa vilka som ordnat det. Mycket jobb, javisst men kul, förklarar de ivrigt. Josephine förklarar litet mer ingående:
- Har man ett intresse vill man ju lära sig mer om det. Inte bara rida, utan allt runt omkring. Som på många ridskolor finns här skötare till lektionshästarna. Två tjejer brukar vara skötare på en häst, vilket innebär att de pysslar om den litet extra.
Eftersom denna vecka är litet utöver den vanliga, har ungdomssektionen ordnat en del extra aktiviteter. Spökkväll ska det bli, med övernattning i klubbhuset.
- Vi kan inte berätta mer, det ska bli en överaskning, säger Josephine som är med i ungdomssektionen, precis som Frida.
Tävling i att rykta en häst riktigt blank och fin står också på programmet, liksom en speciell skötarkväll. Höstlovet lä rinte bli långtråkigt för hästtjejerna på Norsholms ridskola.