Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invandrare får visa vad de kan

NORRKÖPING
- Det här tycker jag handlar om integration av invandrare i Sverige, när den fungerar som bäst!
Så säger projektledaren Pelle Sköld, som just står i startgroparna för ett unikt, tvåårigt EU-projekt i Norrköping, som främst syftar till att ge invandrare svenskt yrkesbevis i det yrke de tidigare haft i hemlandet.

Projektledaren Pelle Sköld ligger just nu i startgroparna för att starta ett nytt EU-projekt i Norrköping, som främst vänder sig till invandrare, som vill skaffa sig yrkesbevis i det jobb de hade i hemlandet.
FOTO: JANNE FORSBY

Projektledaren Pelle Sköld ligger just nu i startgroparna för att starta ett nytt EU-projekt i Norrköping, som främst vänder sig till invandrare, som vill skaffa sig yrkesbevis i det jobb de hade i hemlandet. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-04-04 00:00
- För ju snabbare invandrarna får en chans att börja jobba, desto bättre fungerar det säkerligen med integrationen in i det svenska samhället.
- Just det här nya projektet, som är ett pilotprojekt i Sverige och där vi fått cirka sex miljoner kronor för de två åren, vänder sig i första hand till invandrare med erfarenheter från jobb i byggbranschen, säger Pelle Sköld, som exempelvis golvläggare, undertaksmontörer, pappläggare, stenmontörer, målare och plåtslagare.

<b>En bristvara</b>
- Alla arbetsgrupperna är en bristvara ute på byggena idag och därför är byggnadsfacket och byggmästarföreningen extra positiva till projektet och hjälper till med bland annat praktikplatser.
- Projektet handlar om så kallad validering, vilket betyder bekräftelse av eleverna att de klarar det yrke de haft tidigare, enligt våra svenska normer och regler.
- När det gäller validering har det hittills fungerat bäst inom sjukvårds- och frisörbranschen, men nu kör vi alltså igång inom byggbranschen här i Norrköping och jag vet att det finns idéer om validering även i andra branschprojekt här i Norrköping.

<B>? Vem är det som står bakom projektet?</B>
- Det är ABF som är anordnare och vi har bra samarbete och stöttning av Arbetsförmedlingen, eftersom de 30 deltagarna vi hoppas få igång före sommaren, måste vara inskrivna som arbetslösa hos dom.
- Vidare kommer vi att samarbeta med Ebersteinska skolan, när det gäller praktisk utbildning av eleverna och när det gäller den teoretiska kommer de att läsa samma kurs som Ebersteinskas elever med svenska, matte och samhällskunskap som kärnämnen.
- Jag kan nämna att i mån av plats kommer vi även att ta med intresserade svenskar i det här projektet, tillägger Pelle Sköld.

<B>? Du var även med i det nu avslutade Marielundsprojektet för invandrare?</B>
- Ja, och det var när vi i styrgruppen för det projektet satt och spånade om nya projekt som vi kom på det här med validering och som vi nu kör igång.
- Vi kommer att varva teori med praktik ute på byggen och min förhoppning är att många klarar sitt yrkesbevis på kortare tid än två år, även om de som behöver givetvis kommer att få gå här hela tiden ut.

<B>? Är det en förutsättning att man kan svenska?</B>
- Ja, vi förutsätter att man kan prata svenska, men här får de sedan lära sig att läsa bättre, inte minst då yrkestermer om verktyg, materialbeskrivningar och sådant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om