Förra veckan: Whirlpool i Norrköping lägger ner vilket innebär att över 400 personer blir av med jobbet.
På onsdagen kom nya dystra besked, först varslet på Vitamex, som berör cirka 70 personer och sedan nedläggningen på Seco Tools som drabbar 92 personer.
Hur illa är det här?
– Det är allvarligt, säger Terese Carvalho men framhåller att det som händer just nu inte är unikt för Norrköping. Tillverkningsindustrin är hårt pressad överallt.
– Men självklart behöver Norrköping som redan har en så pass hög arbetslöshet alla jobb vi kan få.
Kom varslen på Vitamex och Seco Tools som en överraskning?
– Med den lågkonjunktur som råder så är det inte konstigt att det här kommer. Men vi kände inte till det här, det var nyheter för mig.
UtbildningsmöjligheterFokus, enligt Carvalho, ligger nu på att försöka komma igång med det arbete som sattes igång i förra veckan, efter Whirlpools nedläggningsbeslut.
– Vi måste kraftsamla och förstärka de insatser vi redan har beslutat om, bland annat när det gäller att få hit fler företag. Men också sätta in mer insatser och utbildningsmöjligheter för dem som behöver omskola sig.
Hon syftar bland annat på de tio miljoner, som kommunen häromdagen valde att skjuta till för att stärka kommunens näringslivsarbete.
Hur långt dessa pengar kommer att räcka nu är oklart.
– Vi måste först få en bild av vad som ligger bakom de här besluten från företagen och se om det finns något vi kan göra för att de ska behålla delar av verksamheten.
LågkonjunkturTerese Carvalho utesluter inte att det kommer mer varsel i Norrköping.
– Med en lång och utdragen internationell lågkonjunktur som vi är inne i så är det inte omöjligt att det blir fler, säger hon.
Hur allvarligt är det här jämfört med krisen på 1990-talet?
– Vi är inte riktigt där. Näringslivet har utvecklats sedan dess, vi är idag mindre sårbara än då. Men vi måste fortsätta jobba med att få ett näringsliv som har en annan struktur, med fler mindre och medelstora företag.