Inför nyåret har spekulationerna varit många; vad kommer den sänkta restaurangmomsen att innebära? Den betyder att momsen på mat som äts på en restaurang eller kafé sänks från 25 till 12 procent. Frågan har då varit vad som händer med mellanskillnaden - fler jobb, lägre priser eller bara mer pengar rakt ner i fickan på restaurangägarna?
Vid en pressträff i går gavs i alla fall ett konkret svar från en av Norrköpings numera större krögare. Thomas Hallgren driver bland annat Östgöta kök och Bagarstugan i Norrköping, och svaret från honom är: Inga sänkta priser - men fler anställda.
- Vi lägger den större delen av de här pengarna på nyanställningar, säger han.
I klartext betyder det fem nya jobb och därmed har hans företag nu 45 heltidsanställda. En del av momspengarna kommer också att satsas på kompetensutveckling.
- Dessutom gör vi inga prishöjningar, vilket man normalt annars gör den här delen av året, säger Thomas Hallgren.
Hans iakttagelser är att de stora restaurangkedjorna tar tillfället i akt och sänker sina priser något, medan mindre aktörer snarare ser över sin hittills ofta pressade arbetssituation och då istället tar in mer folk.
Upp till bevisMed på pressträffen i går var bland andra också Lars Hagring från Bråvikens hotell- och restaurangklubb. Han tror att den sänkta momsen kommer att rikta sökarljuset på restaurangnäringen - och att detta innebär en positiv press för näringen.
- Vi har i många år slagits för den här frågan, och nu måste vi visa att det verkligen blir mer personal. För jag ser detta som en jobbreform, och inte i första hand att man ska få fyra kronor lägre pris på lunchen, säger han.
En undersökning som SVT Östnytt gjort visar att 6 av 26 restauranger i Norrköping och Eskilstuna ska sänka sina priser efter momssänkningen. Samma undersökning visar att 7 av 26 kommer att nyanställa på grund av momssänkningen.
Kennert Hallberg, ordförande för centerkretsen i Norrköping, säger att erfarenheterna från andra länder som sänkt restaurangmomsen ändå är positiva.
- Framför allt har det varit positiva effekter på sysselsättningen, men det har också betytt något lägre priser, säger han.
Kennert Hallberg ser reformen som viktig för att göra det lättare för unga att få fotfäste på arbetsmarknaden.
- Det är inte sällan restaurangnäringen som introducerar unga till arbetsmarknaden, säger han.
Det var Centerpartiet som drev igenom frågan om sänkt restaurangmoms. Reformen kostar statskassan fem miljarder kronor i uteblivna momspengar, men partiet hävdar att nettoeffekten blir mycket lägre.