Inte bara flärd
NORRKÖPING: Yta, lust och glamour - men också avfall, miljardindustri och arbetsskador.I morgon öppnar "Frissan", en stor utställning om frisörer och frisyrer på Arbetets museum.
Lust och allvar. Stina Pehrsdotter, konstnär och utställningsproducent, vill visa kontrasterna mellan å ena sidan glamour å andra sidan miljö och hälsa. Foto: Titti Olovsson.
Foto:
- Men vi vill också visa baksidorna. Det finns en uppsjö hårprodukter och industrin omsätter miljarder. Med dagens miljödebatt kan man ställa sig frågan om vi verkligen behöver alla produkter som finns?
Utställningens besökare kliver in i en entré som liknar frisörens, där finns veckotidningar, en väntsoffa och på en stor videoskärm visas Nickas Hallbergs film med frisörer i arbete. På väggen hänger frisör-skyltar: "Salong Kam in", "Hair och där", "Rätt vågat" och "Saxofön".
- Man kan dra på munnen åt de kreativa namnen. Ingen annan bransch är så fantasifull när det gäller företagsnamn, konstaterar Stina Pehrsdotter.
Hår är ett tema alla kan relatera till, det är den del av kroppen de flesta månar mest om. Vi fönar, borstar, sprejar, färgar och lockar. Under utställningens tak ryms en rad olika aspekter som religion och hår, håret i folktron, lusplågan, svarta pengar i frisörnäringen och frågor kring vår syn på hår, frisyren och frisören.
Ett hårsvall som Jennifer Anistons anses fint, ger status och kan väcka avund.
Men annat är det med avklippt hår och kroppshår. Och många besökare grinar nog illa över montern med avklippt hår uppsamlat av frisörer i Norrköping och Linköping.
Äckel och avsky
- När håret inte är på huvudet reagerar många med äckel och avsky, säger Stina Pehrsdotter. Nu pågår en debatt om att raka bort det naturliga håret. Den håriga bringan som ansågs vara sexig på 60-talet är nästan tabu idag.
Fördomar om frisörer tas upp, bland annat kring manliga frisörer och homosexualitet.
Och bland frisörerna som intervjuats vittnas också om yrkets låga intellektuella status. Trots det finns en stark yrkesstolthet, betonar Stina Pehrsdotter.
Men även det lustfyllda ges utrymme. Barn kan leka med frisördockor, sticka huvudet i hål och se sig med olika frisyrer och se på film hur frisörbesöket går till.
Gör det själv
För de äldre finns roliga prova-på-stationer där man kan se sig själv med olika frisyrer i ett datorprogram och testa sin hårkvalitet i en särskild apparat.
I hängande hårfönar kan besökaren lyssna till människors berättelser om "jag och min frisyr" och i gamla torkhuvar bjuds det på hårresande historier om misslyckade frisörbesök.
Kul att lyssna
- Det handlar om hur handskas man med det. Kan man klaga om man är missnöjd? Vad gör man? Det är ganska kul att lyssna på, säger Stina.
Utställningen knyts ihop med en tillbakablick på yrkets historia med nedslag på 60-talet, 20-talet (när även kvinnorna började klippa sig på salong), sekelskiftet, 1700-talet och slutligen 1400- och 1500-talen, då rakning och klippning utfördes av fältskären.
På morgondagens invigning ska elever från Kungsgårdsgymnasiet arbeta fram frisyrer från de olika tidsepokerna. Det blir också uppvisning med beautyshopgruppen Espri.