<I>Norrköping runt:</I> Stångstörtning på Himmelstalund
NORRKÖPINGI ösregnet på Himmelstalundsfältet, stod igår ett tappert gäng och tävlade i den gamla gutniska kraftsporten stångstörtning!Det var en syn för gudarna och något vi berättar om i Norrköping runt, där vi också noterar en nyupphängd del av en skylt utanför Stadsmuseet och att Himmelstalundsbadet snart öppnar för säsongen.
Eleven Madelene Palmgren från Kungsgårdsgymnasiet hivar iväg redskapet i stångstörtning på Himmelstalundsfältet igår. Detta i samband med en lokalhistorisk dag, som skolan arrangerade. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Vi anordnar en lokalhistorisk dag om Norrköping, där det ingår en mängd saker, som stångstörtning, längdhopp med stav, en titt på hällristningarna, intag av matsäcken i Sexstyverkrogen, en guidning på Stadsmuseet och en vandring upp i Rådhustornet.
Eleven Madelene Palmgren sa så här om dagen:
- Stångstörtning var svårt, men själva historiska dagen verkar intressant med många bra inslag.
<B>Tom bassäng</B>
Bara ett stångkast bort från eleverna ligger just nu den stora simbassängen på Himmelstalund tom på vatten:
- Men badsäsongen närmar sig och vi ska nu bara sanera bassängen, genom att skrubba kaklet, högtryckstvätta och sen bakterieskydda bassängen, berättar Krister Tell som tillsammans med kollegan Pelle Greborn från företaget Sanero, började rengöringsjobbet igår.
Därefter ska bassängen fyllas med cirka två miljoner liter vatten innan måndagen den 10 maj, då premiärdoppet görs.
- Jag kan nämna att vi förlängt badsäsongen från åtta till nio veckor i år, berättar fritidsdirektören Marianne Andersson Sager, och hoppas det blir lika fint väder i slutet av sommaren, som i fjol.
<B>Kompletterad skylt</B>
Utanför Stadsmuseets restaurang i Västgötebacken, hänger en mycket vacker och sedan en vecka kompletterad skylt, med ordet "restaurang" infällt.
- Nu är hela skylten återställd som den såg ut från början 1928, berättar Stadsmuseets chef Ewa Bergdahl. Och jag är mycket nöjd med det fina renoverings- och tillverkningsresultatet.
- Extra roligt att konstatera är att skylten är gjord helt ideellt av Hasse Grehn och Sigge Allerth från Stadsmuseets Vänner och Stiftelsen Gammalt Hantverk.
- Dels då den äldre riktiga gamla skylten som vi hittade i vårt magasin och som är renoverad och dels den undre, nytillverkade delen, som är en kopia av den del som försvunnit.
Sigge Allerth är nöjd med skyltarbetet:
- Ja, bara vi finjusterar upphängningen av skylten några centimeter nedåt, så tycker jag det blev en fin skylt. Den liknar den ursprungliga som vi kunnat studera på gamla fotografier, säger Sigge som precis som Hasse är gammal hantverkare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!