Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Norrköping runt:</I> Bitter strid om S:t Olai kyrkorgel

NORRKÖPING
"Konstnärlig katastrof om den blir originalskick"
En bitter strid pågår mellan Riksantikvarieämbetet och S:t Olai församling i Norrköping. Detta angående hur restaureringen av orgeln i S:t Olai kyrka ska utföras.
- Restaurera pipverket och återställ orgeln till 1919 års originalskick och klangbild, menar Riksantikvarieämbetet.
- Om detta sker är det närmast en konstnärlig katastrof för orgelspelandet i S:t Olai, menar förre organisten Bengt-Göran Sköld och får medhåll av sin efterträdare Sara Michelin.

– Jag tycker det vore en konstnärlig katastrof, om man tvingas bygga om S:t Olai orgel till 1919 års originalskick, menar kyrkans förre organist Bengt-Göran Sköld.
FOTO: JANNE FORSBY

– Jag tycker det vore en konstnärlig katastrof, om man tvingas bygga om S:t Olai orgel till 1919 års originalskick, menar kyrkans förre organist Bengt-Göran Sköld. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-11-13 00:00
- Det vore mycket synd om vi skulle tvingas bygga om orgeln till originalskick. Visst kanske den blir fin även då, men vi tycker det är synd att inte bevara den epok som den nuvarande ombyggda orgeln representerar, nämligen 1950-talet.

<b>Käppar i hjulet</b>
- Och det är ju tråkigt om Riksantikvarieämbetet sätter käppar i hjulet för oss, när vi inte vill bygga om orgeln till original.
- Dessutom har allt blivit lite fel i tidsordningen, menar Sara Michelin. Vi hade faktiskt inom församlingen redan beslutat restaurera och rengöra orgeln utan alltför stora ingrepp och länsstyrelsen godkände våra planer.
- Problemet var bara att länsstyrelsen då inte fått Riksantikvarieämbetets yttrande och när det kom i efterhand såg det helt annorlunda ut än vårt förslag.
- Visst har vi en kompromissorgel, men man måste givetvis inse värdet även av en kompromiss, menar Bengt-Göran Sköld.
Avdelningsdirektör Axel Unnerbäck från Riksantikvarieämbetet är inte nådig i sin kritik mot dagens Olai-orgel:
- Som helhet gör orgeln idag, efter 1950 års ombyggnad, ett splittrat intryck, präglat av det sena 1940-talets osäkra tillämpning av den framväxande orgelrörelsens klangideal.
- Därför bör man genomföra en medveten restaurering, innebärande att återställa orgeln i ursprunglig disposition, restaurera omarbetade pipor och rekonstruera försvunna stämmor.
- I samband med detta bör också de på 1940-talet insatta stämmorna från orgeln i Vena kyrka och Strandorgeln i S:t Anna kyrka, återbördas till respektive kyrka.

<b>Stormöte på gång</b>
Hur det hela kommer att sluta kan avgöras på torsdag, då ett stormöte är inplanerat i Norrköping, med deltagande av ansvariga från Riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen, S:t Olai församling samt professor Ralf Gustavsson, teknisk orgelexpert som inte lär förorda en restaurering till originalskick.
Totalt har S:t Olai kyrka, Stadstornet och församlingshemmet renoverats för uppåt 20 miljoner kronor de senaste åren.
I den summan ingår även 2,1 miljoner kronor för orgelns renovering och rengöring. Men om Riksantikvarieämbetets förslag går igenom, kommer den summan att bli mycket högre.

<B>Stor triangel</B>
På den nyrenoverade Hamnbron har en stor triangel av metall ställts upp mellan de fyra filerna. En triangel som förbryllar många bilister.
- Det är en kommande juldekoration, där triangelns alla sidor ska prydas med massor av små ljus inför julfirandet, förklarar Lillemor Johansson på kommunens gatu- och parkkontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om