Inlåst på hemmet
Äldreomsorgen i Norrköping får underbetygNORRKÖPING"Jag kan gå ut själv, men det är en massa kodlås så man kommer varken ut eller in, det är låst överallt här. Jag döpte det till fängelset när jag kom hit."En pensionär i särskilt boende i Norrköping talar om självbestämmande, delaktighet och inflytande.
Socialtjänstlagens vackra ord om äldreomsorgen uppfylls inte alltid i Östergötland. Norrköpings kommun får underbetyg för brist på kvalitetsplaner och för otydlig målsättning. FOTO: SCANPIX
Foto:
"Här är jättebra, det finns alltid personal till hands," säger en annan pensionär i samma boende som mannen som klagade.
En tredje pensionär beklagar att han måste lägga sig redan klockan nio på kvällarna. Pensionären skulle vilja vara uppe till tio, halv elva som han van från sitt liv.
Länsstyrelsen konstaterar att socialtjänstlagens vackra ord om en bra äldreomsorg inte uppfylls på östgötska inrättningar.
<b>Underkänt</b>
Klart underbetyg får Norrköping, bland annat för att här saknar kommunen en tydlig struktur över mål och kvalitetsplaner. Mål och planer finns, men ser olika ut i olika delar av organisationen. Ingen av planerna har fått fullt genomslag på någon nivå.
"Vi gör det bästa från var och ens situation, " förklarar vårdpersonal.
Länsstyrelsen uppmanar Norrköpings kommun att ge personalen möjlighet att arbeta målinriktat. Kvalitetsmål måste tas fram gemensamt med vårdpersonalen, inte bara beslutas över huvudet på dem på golvet.
<b>Säg inte emot</b>
Det verkar ha sett ut så i Norrköping. Länsstyrelsen märker att ju högre upp i tjänstemanna- och politikerhierarkin man sitter desto bättre tror man äldreomsorgen är. Längre ner på golvet vet man bristerna men dessa uppgifter når inte upp till toppen.
Kring självbestämmande och delaktighet slår länsstyrelsen fast att rutiner ligger fast och personalen bestämmer. Vid inflyttning matas pensionären med uppgifter om hur det är. I stället borde utgångspunkten vara: Hur vill du ha det? Vad är du van att göra? Vilka rutiner har du?
För många i särskilt boende är måltiderna det enda som händer. Måltiderna är därför oerhört viktiga.
På hemmet i Norrköping serveras frukost, middag och kvällsmåltid på bestämda tider. Alla är nöjda med maten men känner sig ibland hungriga i väntan på nästa mål.
<b>Tristess</b>
Länsstyrelsen framhåller att alla bör erbjudas frukost på sängen. De boende bör få medverka i att ta fram matsedlar. Pensionärerna får inte hungra mellan målen. De anställda behöver mer utbildning om matens och måltidens betydelse. Egentligen ska också alla kunna få mat på den tid de önskar och är vana vid från tidigare.
Det händer inte mycket på hemmet. De flesta sitter hela dagen inne i sitt rum.
"Tillvaron är trist, men man får finna sig i det. Man har inget att välja på."
<b>Klaga inte</b>
Länsstyrelsen noterar att det är oacceptabelt låg nivå på kvaliteten när det gäller individuell stimulering och aktivering samt social samvaro. Vårdpersonal och ledning har att skaffa kunskap om boendes behov, önskemål och drömmar. Från dessa ska sedan verksamheten utformas.
Klagomål är svåra att framföra.
"Jag vet inte var jag ska klaga någonstans, allt är ju redan fastställt från början."
Länsstyrelsen märker att stora brister finns för att hantera klagomål. Klimatet bör vara så öppet att personal och ledning på äldreboendet gärna vill ha in synpunkter. Så är det inte i dag. Klagomål lämnas nästan alltid till anhöriga som kan ha svårt att få det som inte är bra rättat.
<b>Brist på kompetens</b>
Ledningen i alla kommuner är överens om att vårdpersonal behöver minst undersköterskeutbildning. I verkligheten ser det inte ut så. Personalbristen är stor och oftast tvingas man ta vad som finns. Många i äldreomsorgen saknar kompetens. Även i framtiden räknar kommunerna med stor personalbrist och svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen.