Inget miljöhinder för utbyggnaden på Händelö
Lantmännen Agroetanol har nu fått miljötillstånd för att bygga ut sin etanolanläggning i Händelö.Den nya ska producera tre gånger så mycket som den befintliga anläggningen och beräknas stå färdig i augusti 2008.
I dag producerar Agroetanols anläggning på Hänelseö 55 miljoner liter etanol varje år. Efter utbyggnaden blir den årliga produktionen tre gånger så stor. Foto: Janne Forsby
Foto:
I dagarna har Länsstyrelsen i Östergötland beviljat miljötillstånd för en ny anläggning som ska producera tre gånger så mycket per år.
- Vi trodde inte det skulle bli något problem att få igenom ansökan, så det här var ett förväntat beslut. Men vi är ändå glada att det kommer nu, så att vi kan sätta igång med byggnationen, säger Bengt Håkansson, affärsområdeschef för Lantmännen Energi.
Det kommer att kosta en miljard i investeringskostnader att bygga och starta den nya produktionslinjen. I augusti 2008 ska den vara klar att tas i bruk. Eftersom den nya anläggningen utgör en egen produktionslinje innebär det att den nuvarande produktionen kan fortsätta att gå även under byggtiden.
- Vi räknar med att kunna anställa ett 15-tal personer när vi ska sätta igång den nya produktionen, säger Bengt Håkansson.
Etanol i bensinen
Etanol är i dag det enda bioalternativet till bensin. I dag säljs 270 miljoner liter etanol på den svenska marknaden, men 2008 räknar man med att marknaden ska ha ökat till 500 miljoner liter per år.
Även om en rad andra större anläggningar planeras kommer etanolproduktionen i Händelö ändå sannolikt att fortsätta vara störst i landet.
- Vi är intresserade av att expandera ytterligare, beroende på hur marknaden utvecklas och vilka politiska beslut som fattas, säger han.
I dag är det tillåtet inom EU att blanda 5 procent etanol i bensinen. Vissa länder, däribland Sverige har föreslagit att gränsen ska höjas till 10 procent.
- Vår bedömning är att det kommer att bli så framöver. Det finns goda miljöargument för det, menar Bengt Håkansson.
Sverige har hunnit längst när det gäller användningen av etanol i Europa.
- Vi inriktar oss på hela EU-marknaden, men den svenska marknaden är förstås prioriterad, säger han.
Miljöaspekten viktig
Etanol tillverkas av spannmål. Det mals ner, och efter tillsättning av vatten och enzymer sker en jäsningsprocess och därefter destillering. Man får då etanol, koldioxid och foderråvara som huvudsakligen används till djurfoder.
Miljöaspekten i produktionen är viktig för företaget.
Grön ånga
Vid etanolproduktionen används ånga från intilliggande Eon Värme. De tar in biobränsle, gör grön el och levererar också grön ånga. Den foderråvara som etanolproduktionen ger som biprodukt kan även säljas vidare till en annan av grannarna på Händelö, Svensk Biogas, och användas för biogasproduktion.
- Det här kombinatet av miljövänliga produktionsenheter gör Händelö unikt, menar Bengt Håkansson.