Var tjugonde svensk har KOL, som främst orsakas av rökning. Men bara en av fem vet om det. Inger Frisk, 74 år, är en av dem. Hon rökte i 30 år innan hon insåg att hon var tvungen att sluta på grund av sjukdomen. Och det är bland kvinnor som ökningen har skett.
– Ja, vi leder. Men det får man inte tänka för mycket på, det är bara att gilla läget, sa Inger när Folkbladet träffade henne i lägenheten i Norrköping.
Allt är jobbigtAtt ha diagnosen KOL innebär att lungkapaciteten är nedsatt och man måste inhalera luftrörsvidgande mediciner då det är tungt att andas. Det finns två sorters långtidsverkande mediciner och även andra typer vid akut behov.
Besvären blir värre med åldern då lungkapaciteten också går ner ju äldre man blir. Ingers lungkapacitet ligger på mellan 30 och 40 procent, och det hörs tydligt på hennes andning under vårt samtal.
– Det är frustrerande att bli andfådd så fort jag går några futtiga meter.
Och det påverkar så klart det vardagliga livet. Mycket av det vi tar för givet blir en utmaning för Inger.
– Att bära är hopplöst. Att duscha är jobbigt, att klä på sig är jobbigt, allt är jobbigt.
Trots besvären försöker hon leva som vanligt och vara så aktiv som möjligt, även om det blir en hel del tid framför dator och surfplatta.
– Vi är ute så mycket vi kan min man och jag. Vi har varsin liten shoprider. Han behöver ju inte den men han hänger inte med mig om han går så han köpte en också. Jag promenerar en del med min rullator också, och vi spelar en del boule på fritiden.
Läs mer i måndagstidningen.