Det undrar behandlingsassistent Anki Elliot på Kolmårdens behandlingshem som nyligen ställde frågan: "Vem äger frågan angående HVB-vård för spelberoende"?, till ansvariga på landstinget i Östergötland.
Bakgrunden är att Kolmårdens behandlingshem idag får många telefonsamtal från personer som har ett eget spelberoende som inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp. Kommunen hänvisar dem till landstinget och vice versa.
HVB-behandlingAnki Elliot poängterar att det inte handlar om öppenvård, dit spelberoende kan gå och prata. För det finns i Norrköping, liksom i många andra kommuner.
– Det handlar om vart de ska vända sig om de behöver HVB-behandling, när inte öppenvård fungerar.
Som en narkomanHon har jobbat med narkomaner i många år och menar att beteendet är detsamma på en person som missbrukar spel.
– En spelmissbrukare har pengarna som drog istället för heroinet. De har lika stora psykiska problem, säger hon.
EskaleratEnligt Anki Elliot är spelberoende ett problem som eskalerat på sistone och som man bör ta på största allvar.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren håller med om att spelberoende är ett nytt, växande problem som säkerligen kräver insatser från både landstingets och kommunen.
– Om spelberoende definieras som sjukdom, vilket sker vid missbruk av exempelvis alkohol och droger, och vården inte kan ske inom öppenvården utan någon form av sluten vård krävs sker denna inom landstinget eller vid någon plats upphandlad av landstinget, skriver Lena Lundgren i sitt svar till Anki Elliot
Ska ses överNågon sådan enhet finns idag inte för spelberoende personer i Östergötland. Men, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören kommer landstinget att se över det här nu. Fram till dess gäller samma procedur som för övriga missbrukare:
– Personer med spelberoende ska kontakta sin vårdcentral för att få guidning om möjlig behandling och hur den lämpligen bör ske, skriver Lena Lundgren.
Ekonomiskt biståndMen att hänvisa spelmissbrukare till vårdcentralen känns inte bra för Anki Elliot och kollegorna på Kolmårdens behandlingshem.
– Vi vet att vårdcentralerna inte har någon beredskap att ta hand om dessa patienter.
Vad svarar du nu när någon ringer och frågar om behandling?
– Jag hänvisar dem fortfarande till kommunens socialtjänst för att ansöka om ekonomiskt bistånd. För det är ju socialen som sitter inne på kunskapen om missbruk.
Arbetsgivare betalarAnki Elliot berättar att Kolmårdens behandlingshem idag har flera placerade där arbetsgivaren gått in och betalat för behandlingen.
– Det känns väldigt bra att de tar sitt ansvar.
Dessutom har de många dömda patienter som har fått en placering mot sitt spelmissbruk av Kriminalvården.