Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen trodde på hans idé

Norrköpingsbo med Kamprad-fasoner.Lik IKEA:s grundare tänker Magnus Jaeger aldrig byta ut Volvo mot Rolls Royce och att kämpa sig in på börsen ser han ingen mening med. Hans miljöföretag Tenova Bioplastics AB har gjort en rivstart och företagets produkt säljs nu i hela landet: miljövänliga bärpåsar.

Maskinerna på Tenova kan i dag spotta ut 100 meter plastpåsar i minuten. När de sedan levereras till butiken sitter de inte ihop på rullen utan är styckförpackade. ”Handikappanpassat” säger Magnus Jaeger.

Maskinerna på Tenova kan i dag spotta ut 100 meter plastpåsar i minuten. När de sedan levereras till butiken sitter de inte ihop på rullen utan är styckförpackade. ”Handikappanpassat” säger Magnus Jaeger.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-03-12 03:00

Även om Magnus Jaeger snabbt skrattar bort liknelsen mellan Ingvar Kamprad och sig själv finns det viss substans i den.
Båda har de ett framgångsrikt koncept och för båda är det viktigt att deras affärer genomförs på deras sätt. Även om miljöföretaget Tenova i Åby inte kan jämföras med möbeljätten IKEA i stolek är grundarnas tänk mycket lika.
– Den här råa girigheten som man alltför ofta ser i näringslivet är jag allergisk mot, säger Magnus Jaeger.
Svårt i börjanNär han startade företaget år 2003 var intresset för miljön låg.
– Det var ingen som trodde på mig, men jag såg att det fanns fler miljöföretag här och min ambition var att Norrköping kunde bli ett bioteknikcentrum, säger Magnus Jaeger.
Själva produkten med miljövänliga bärpåsar har funnits i fyra år men eftersom få trodde på idén var det svårt att få lån av bankerna.
– Men så tog miljödebatten fart och något år senare högg Ica, säger Magnus Jaeger.
Bärpåsarna finns i Icas butiker runt om i hela Sverige och även CityGross har nu nappat. Påsarna är gjorda av drygt 60 procent fossila bränslen och runt 40 procent polymjölksyra som framställs av majsstärkelse, men än är målet inte nått.
– Nu ska vi göra dem ännu bättre. Inom två år tror jag att vi lyckas skapa en produkt gjord av 90 procent förnyelsebar råvara och vara nära 100 procent.
Biologiskt nedbrytbarPåsen är helt biologiskt nedbrytbar och komposterbar i industrikompost.
– Den ska inte läggas i hemkomposten men den kan eldas utan att koldioxid sprids i atmosfären, säger Magnus Jaeger.
Enligt honom skulle en påse från Tenova ta några månader att bryta ned i naturen i svenskt sommarklimat. En vanlig plastpåse tar 400 år på sig att brytas ned i så små beståndsdelar att den inte syns.
– Men plasten finns kvar i små delar som sedan sprids i naturen vidare till fiskar och tillbaka till oss, säger Magnus Jaeger.
Tenova har försökt göra påsarna så miljövänliga som möjligt även gällande tryck och färg. Själva påsen är ljust brunfärgad vilket har sin orsak.
– Vi har blandat i rost i påsen vilket gör att om den hamnar i naturen fungerar rosten som en katalysator när påsen exponeras av solljus.
 Egna uppfinningar
 llt ifrån materialmassa till maskiner är egna uppfinningar.
– Pappa, Gert Jonsson, är kemisten och jag är teknikern. Tillsammans med BASF har vi hittat receptet till materialmassan och maskinerna bygger jag om själv, säger Magnus Jaeger.
BASF är en av världens största kemikalietillverkare och samarbetar som sagt med Tenova.
Att Magnus Jaeger väljer att göra det mesta själv handlar dels om intresse, dels om att inte avslöja företagets specialiteter.
– För att bevara hemligheter måste man göra det själv, säger Magnus Jaeger.
  Ordern från Ica satte fart på affärerna rejält. Tenova har sålt produktion fram till 2010 och företaget måste nu snabbt expandera för att klara av trycket.
– Inom två år måste vi fördubbla personalstyrkan.
I dag jobbar ett tio-tal personer på företaget och nu damsuger de arbetsmarknaden efter kompetenta fabriksarbetare.
  Deras nästa stora grej tror Magnus Jaeger blir Cling som är ett miljövänligt alternativ till glapack.
– Känn vad starkt det är, säger han.
Framgångsrika företag brukar ganska snart efter etableringen få erbjudanden som är svåra att tacka nej till, men här har Magnus Jaeger redan tagit ställning.
– Jag har inget intresse av att något stort företag köper upp oss, vi räknar med att finnas kvar i Norrköping.
Pluggade till pilotMagnus Jaeger gick på Haga gymnasium och därefter utbildade han sig till pilot i USA. Han har också jobbat som dykinstruktör i Malmö, men någon högskoleutbildning inom materialteknik eller kemi har han inte.
– Jag är född i en plastfabrik och så läser jag mycket böcker. Och så länge jag har pappa och BASF är jag inte ett dugg orolig för kompetensen, säger han.
Det går att lyckas. Med gymnasieutbildning och pilotutbildning finns det inget som stoppar dig från att jobba med materialteknik och starta ett framgångsrikt miljöföretag.
– Man måste bara tro på det, säger Magnus Jaeger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om