Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen har åtalats för tvångsgifte

Trots en ny lag 2014 ledde inte en enda av de 47 anmälningarna polisen fick in 2015 om tvångsgifte till åtal.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2016-03-01 06:30

Härom veckan dök den ovanliga brottsrubriceringen försök till äktenskapstvång upp hos Polisen i Norrköping. Det rör sig om en anställd på en skola som anmält att en elev på skolan ska ha utsatts för någon form av tvång som kan leda till att den unga kvinnan tvingas till ett äktenskap.

– Vi vet ännu inte riktigt vad som ligger bakom anmälan, säger Elin Danielsson, chef för våld i nära relation, vid polisen i Norrköping.

Hon tycker att det är jättebra att det nu görs en översyn, för att se hur man kan bli bättre på att hjälpa dessa flickor och kvinnor.

När det gäller hedersrelaterade brott är det extra svårt att våga berätta som det är, för de som man har nära sig är samtidigt de som begår brottet.

Att som kvinna upptäcka att man håller på att bli bortgift mot sin vilja och försöka hindra det är mycket svårt. En del har på känn att det kommer att hända något. För andra kommer det som en överraskning.

– Om man har åkt på semester till ett land tio gånger kanske man inte misstänker att man ska bli bortgift den elfte gången, säger Elin Danielsson.

Hon menar också att man som målsägare måste vara väldigt stark för att ta sig igenom en utredning, som dessutom kanske inte ens leder till åtal.

– Det vi kan bli bättre på är hur vi bemöter flickor och kvinnor. Vi kan visa att vi lyssnar och framförallt att vi tror på dem. Men vi måste också vara tydliga med att förklara att det är väldigt svårt att få någon fälld, säger Elin Danielsson.

Efter vigseln kan det vara ännu svårare att bevisa att man blivit tvingad eftersom man då redan sagt ja.

Tvångsgifte kan ge upp till fyra års fängelse, vilket innebär att rättsväsendet har rätt att använda så kallade tvångsmedel, där bland annat avlyssning kan ingå - ändå dömdes ingen förra året.

– Dessutom lär mörkertalet över de som tvingats gifta sig vara gigantiskt stort, säger Elin Danielsson.

Efter ett beslut av chefen för nationella operativa avdelningen, Mats Löfving, har polisen nyligen inlett en översyn för att göra en analys av polisens arbete mot hedersrelaterade brott. Då görs också en genomgång av alla ärenden gällande tvångsäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa och könsstympning under 2014 och 2015.

− Vi måste ta reda på vad det beror på att dessa ärenden inte kommer hela vägen till åtal för att se om det finns något vi kan förbättra i utredningarna, säger Lena Tysk ansvarig chef för att utveckla polisens verksamhet kring hedersrelaterade brott i ett pressmeddelande.

Juno Blom på Länsstyrelsen Östergötland, kommenterar polisens initiativ, som hon välkomnar.

− Vi kommer att bidra till arbetet som initierats av polisen med den kunskap som finns i det Nationella Kompetensteamet och vi har allt att vinna på att samarbeta och få mer kunskap om hur vi kan bli bättre på att utreda dessa brott så att fler anmälningar leder till åtal och därmed ge rättvisa åt dem som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som till exempel barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om