Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Influensavaccinet ska vara mer pålitligt

Ifjol var influensavaccinet inte särskilt effektivt, till kommande influensasäsong är förhoppningen att det ska fungera betydligt bättre.- Två av tre stammar i sammansättningen är utbytta till i år, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-10-08 05:01

Förra säsongen insjuknade flera personer trots att de hade vaccinerat sig, detta på grund av att den influensa som nådde den svenska gränsen inte var exakt densamma som man tagit fram ett vaccin emot.

- De flesta influensor uppstår borta i Kina, då isolerar man det, tittar på hur det ser ut och säger att det här är det virus som vi tror kommer att spridas och sen bestämmer man ungefär i februari att det här vaccinet gör vi. Det bygger då på den virusstam som man har hittat. Men Kina är ju långt borta och det tar ungefär ett halvår för det att ta sig hit i och med att den ena ska smitta den andre som ska smitta den tredje och så vidare. I den processen kan viruset ändra sig lite grann. Vissa år när det ändrar sig då är det som kommer fram till Sveriges gräns tillslut inte riktigt exakt likt det som man har gjort vaccin mot, förklarar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Men vaccinet hade ändå viss effekt menar hon.

- Det är då man får personer som blir sjuka trots att de är vaccinerade. De har kanske lite skydd så de inte blir lika sjuka som de hade blivit annars, men då är vaccinet inte så bra för det skyddar inte mot sjukdom. Det där hände förra året.

Överdödlighet

Till årets säsong hoppas man emellertid att vaccinet ska vara betydligt mer effektivt och två av de tre stammar som utgör sammansättningen har bytts ut.

- Förhoppningsvis ska det vara stabilare än ifjol, men man vet aldrig innan, säger Åkerlind.

Trots osäkerheten uppmanas de som befinner sig i riskgrupperna att vaccinera sig när influensasäsongen närmar sig.

- Man kunde önska att det var fler som väljer att vaccinera sig, för tittar man på dödsstatistiken så stiger den alltid under influensaperiod. Det vill säga det är en överdödlighet framförallt bland äldre personer, säger Åkerlind.

- Är de till exempel redan hjärtsjuka och får influensan, då blir det jättejobbigt och de slutar gå upp ur sängen och de andas sämre. Det vanligaste är att de dör i till exempel en lunginflammation som bakterier står för, men där influensan så att säga berett vägen.

Redan i november

Sett till tidigare år brukar dock inte ens hälften av de som rekommenderas att göra det uppsöka vård och låta vaccinera sig.

- I Östergötland har det grovt sett legat på ungefär 40 procent av dem som rekommenderas, det vill säga framförallt de över 65. Det innebär ungefär 40 000 personer.

I Östergötland inleds vaccineringen mot influensen vecka 45 och Britt Åkerlind trycker på att man bör göra det så fort som möjligt.

- Det är bättre att gå och vaccinera sig redan i november då influensasäsongen inte gått igång. Från det att man får sin spruta har man ett skydd som räcker ungefär tio månader. Då är det jättebra att alla är vaccinerade och klara när toppen kommer. Vi rekommenderar absolut alla som tänker vaccinera sig att göra det under november månad.

Men en ung, frisk människa behöver inte vaccinera sig?

- Nej vi rekommenderar inte dem, utan vi rekommenderar bara de som är över 65 år eller tillhör riskgrupperna.

De rekommenderas att vaccinera sigVarför startar de flesta influensorna i Kina?
* Personer över 65.* Personer som tillhör riskgrupper, så som hjärt- och lungsjuka, lever- och njursjuka, svårt sockersjuka, personer med svår astma, extremt överviktiga och gravt handikappade barn.* Personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis personer som cancerbehandlas eller är organtransplanterade.* Gravida kvinnor som inte vaccinerade sig i samband med svininfluensan 2009.- Man tror att det beror på följande: fåglarna bär på influensan naturligt och blir inte sjuka. På sommarhalvåret är de uppe i Sibirien och när det blir dags att flytta söderut flyger de framförallt i stora skaror över Kina, där lever man ganska nära sina djur fortfarande. Fåglarna stannar och äter och bajsar och så kommer folkets grisar och dricker det där vattnet och sedan lever människan väldigt nära sina husdjur och fjäderfän, man tror att det är så det går till. Där sjuknar de flesta och sedan går det över södra halvklotet, Australien, Nya Zeeland, det som ligger närmast Kina och sen går det i riktnig västerut, berättar Britt Åkerlind.Vaccinationen i Östergötland sätter igång under vecka 45.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om