Ilska bland personalen på Radio Östergötland efter "Berner-affären"
NORRKÖPING- Det hade inte kunnat sluta på något annat sätt, kommenterar Peter Weyde, producent vid Sveriges Radio Östergötland, gårdagens besked att Sveriges Radios styrelseordförande Marika Ehrenkrona tvingas avgå. Men det förhindrar inte på något sätt den skada som drabbar företaget, säger han.
"Jag har den djupaste förståelse för om licensbetalarna är besvikna", säger Peter Weyde, producent vid Sveriges Radio Östergötland om processen kring VD-frågan. Ehrenkronas avgång var bara en tidsfråga, menar han. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Det var väntat. Hon borde ha gjort det tidigare, säger programledare Olof Sjölander som kommer med informationen om Ehrenkronas sorti.
- Skönt. Äntligen. Försent, säger kanalchef Margaretha Simm som även hon anser att Ehrenkrona borde gått tidigare.
- På sikt har förtroendet för oss skadats, för Sveriges Radio som public serviceföretag, säger Simm om hela hanteringen av VD-frågan.
På Radio Östergötland har medarbetarna varit ilskna och förbannade på styrelsens sätt att sköta VD-affären. Också lyssnarna har reagerat.
- Det har ringt folk hit, berättar Peter Weyde.
<b>"I ett taskigt läge"</b>
VD-affären kommer mitt i ett trängt ekonomiskt läge för Sveriges Radio. Bara inom P4 ska man spara 47 miljoner från årsskiftet. På Radio Östergötland har man övertidsstopp i en redan tajt organisation där ytterligare rationaliseringar måste göras.
- Nu slänger man ut fem miljoner på någon som inte kommer att arbeta på Sveriges Radio, säger Peter Weyde.
- Det kommer i ett väldigt taskigt läge, när vi håller på med stora besparingar inom Sveriges Radio. Det kan kännas som ett slag i ansiktet, säger Margaretha Simm.
<b>"Ryggradslös styrelse"</b>
Inom näringslivet är det kanske vanligt, men i ett public serviceföretag ger det konstiga signaler, menar Weyde och Simm.
Joachim Berner var ett kontroversiellt namn vid VD-tillsättningen, men Peter Weyde anser också att styrelsen varit "ryggradslös" i sitt agerande efter kritiken som kom.
- Vi slänger ut fem miljoner på en VD som styrelsen inte har ryggrad nog att stå bakom.
Margaretha Simm säger att det finns risk för att styrelsen låtit sig påverkas av en yttre opinion. En VD för Sveriges Radio ska inte vara politiskt tillsatt, menar hon.
Nu ska en ny styrelse och en ny VD tillsättas. Varpå hela frågan hur besparingarna inom SR ska ske fördröjs ytterligare.