Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Idébygget blev - en koja

Villa Schröder i Utrecht är en av arkitekturhistoriens mest uppmärksammade verk.
Men glorian skjuts på sned i ett verk på Norrköpings konstmuseum, där finns nu en respektlös kopia av den världsberömda villan - en koja.

Konstnären Robert Moreaus lekfulla koja är byggd efter Villa Schröder, en byggnad från 1924 - som står för funktionalismens strikta idébygge. Foto: Ola Axman

Konstnären Robert Moreaus lekfulla koja är byggd efter Villa Schröder, en byggnad från 1924 - som står för funktionalismens strikta idébygge. Foto: Ola Axman

Foto:

NORRKÖPING2005-06-23 06:00
- Det är ett ifrågasättande av den västerländska elitismen. Vi har medvetet valt att placera den i museets paradrum, säger Marianne Hultman, intendent på Norrköpings konstmuseum.
Intill kojan visas en video där besökaren får följa den Malmöbaserade konstnären Robert Moreau när han tillsammans med två barn snickrar ihop kojan. Den visar också förebilden, Villa Schröder, som i mitten av 20-talet byggdes under inflytande av den modernistiske konstnären Mondrians idéer om balans och relationer.
Kojan är ett av många spännande möten med svensk, samtida konst som Norrköpings konstmuseum bjuder på i sommarutställningen "Här står du".
Utställningsnamnet är tänkt att föra tankarna till den röda ring och text som man brukarman kunna se på informationstavlor.
- Titeln säger också att man ska utgå från sig själv. Det kan ge tillräckligt, och det behöver inte vara så komplicerat, säger Marianne Hultman.

Rummets roll
Verk av sju konstnärer visas och ett sammanhållande tema är rummet här och nu, men också rummets roll i konsthistorien.
Uttrycken pendlar mellan lek och allvar, med flera befriande ifrågasättanden av konsthistoriens stora auktoriteter. Två av dem som tar upp välkända motiv är Carin Blücher och Juan- Pedro Fabra.
I Carin Blüchers fotoserie "Modellen", som har sina förlagor i målningar av Henri Matisse och Pierre Bonnard, slukas människan upp av bakgrunden, färgglada och mönstrade tyger. Kvinnan är ansiktslös, identitetslös, och reducerad till en del av kompositionen.

Naturvurm
Juan- Pedro Fabras fotografier med stämningsfulla skymningslandskap refererar till det romantiska sekelskiftesmåleriet med nordiskt ljus, men vurmen för naturen förbyts i en en krypande känsla av obehag.
I skuggorna och klipporna gömmer sig kamouflageklädda militärer. "Kanske lyckas Fabra med det som Cezanne strävade efter i början av förra sekelskiftet inom måleriet, att få människa och natur att smälta samman" skriver katalogförfattarna.
Utställningen är producerad av Konstfrämjandet och pågår till den 4 september. Den är utformad för att särskilt passa för museipedagogisk verksamhet och museet hoppas på många skolbesök i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om