I dag börjar tävlingen om godaste dricksvattnet
Har vi Sveriges godaste kranvatten i Norrköping? Eller kanske i Finspång?Det är i alla fall två av hela 178 kommuner i Sverige, som ska tävla om den här titeln, med början idag onsdag.
Godaste kranvattnet i Sverige? Det hoppas Louise Lindström, Mats Kindahl och Claes Bohman från Norrköping Vatten inför tävlingen som startar med en del final i Linköping idag. Här ses de med nyfyllda flaskor framför Borgs vattenverk. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto:
En deltävling som hålls i Linköping Konsert & Kongress idag och de 14 tävlande kommunerna, som slåss om två finalplatser är Mjölby, Linköping, Norrköping, Motala, Västervik, Nyköping, Vingåker, Vadstena, Tranås, Eskilstuna, Vimmerby, Finspång, Valdemarsvik och Lilla Edet.
Det är inte vilken jury som helst som bedömer vattensmaken, utan tidningen Allt om Mat:s vinprovargrupp tillsammans med lokala medlemmar från organisationen Munskänkarna.
<B>+ Varför är då Norrköping med i den här tävlingen?</B>
- Det finns flera skäl, säger Louise Lindström. Vi tycker det är positivt att vårt dricksvatten lyfts fram i media, eftersom dricksvattnet är vårt viktigaste och billigaste livsmedel. Samtidigt vill vi återerövra hälsosamheten från köpvattenbranschen, eftersom vanligt kranvatten är minst lika gott och nyttigt som köpevattnet.
- Som extra effekt av tävlingen hoppas vi också att dricksvattenförsörjning och vattenvård är ett framtidsyrke för miljöengagerade ungdomar och så vill vi ge de anställda på våra vattenverk välförtjänt uppmärksamhet.
Driftchefen Claes Bohman hos Norrköping Vatten säger så här om själva tävlingen:
- Nu ska juryn tycka till om smaken och här skiljer det sig om man använder ytvatten, som vi gör från Glan, eller grundvatten som man borrat efter och nu får vi se vilket sorts vatten som faller juryn i smaken.
<B>+ Men själva den kemiska reningen skiljer sig inte så mycket mellan kommunerna?</B>
- Nej, vi har bra samarbete mellan olika kommuner och hjälper varandra med tips och råd för att hela tiden försöka förbättra vattenkvaliteten. Så reningen är nog likvärdig i alla kommuner medan det som sagt kan skilja lite på smaken.
<B>+ Får ni in fisk från Glan i vattenbassängerna?</B>
- Ja, säger driftingenjör Mats Kindahl, och då rör det sig om småfisk som troligen även klarar sig levande genom reningsbaden och följer sedan med ut i Motala Ström, där vi släpper ut slamresterna efter reningsprocessen vid Borgs vattenverk.
<B>+ Är det första gången Sveriges kommuner gör upp om godaste kranvattnet?</B>
- Nej, det var en tävling även 1997, men då gick inte Norrköping eller Åby vidare, men Åbys vattenverk fick i alla fall ett hedersomnämnande.
Den gången vann Härryda, med följande jurymotivering: "Ett gott balanserat vatten, törstsläckare med fin mineralton, lite kärvt, angenäm bitterhet, fin finish".
Det måste nog till en "vinjury" för att få fram en så spännande motivering om helt vanligt dricksvatten.
Finalen i vattentävlingen avgörs i självaste Blå Hallen i Stockholms stadshus den 16 november.