Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresbostäders förlust lägre än väntat

Hyresbostäder gjorde en förlust på 21 miljoner kronor förra året, vilket var sex miljoner bättre än väntat.
- Det är ett unikt år bokföringsmässigt. Vi planerar att göra förlust eftersom vi har ovanligt stora investeringar i vårt fastighetsbestånd, säger Gunnar Boquist, vd.

Hyresbostäders vd Gunnar Boquist redovisar en förlust på 21 miljoner kronor, vilket dock är sex miljoner mindre än befarat (bilden dock från ett tidigare tillfälle). Foto: Janne Forsby/arkiv

Hyresbostäders vd Gunnar Boquist redovisar en förlust på 21 miljoner kronor, vilket dock är sex miljoner mindre än befarat (bilden dock från ett tidigare tillfälle). Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

Norrköping2007-02-06 06:00
Hyresbostäders prognos visade på 27 miljoner back, men resultatet blev 21 miljoner i förlust.
Bakgrunden är de omfattande renoveringarna av fastighetsbeståndet bland annat i Ättetorp, Klockaretorpet, Ljura, Skärblacka, Marielund samt centrala delarna av Norrköping. Mest kostsam är omdaningen av Ljura som totalt omfattar 1250 lägenheter. Ett projekt som beräknas pågå till och med år 2012.
- Vi skulle kunna redovisa plus, men då skjuter vi på underhållet. Vi behövde göra det här. Det är bra för Norrköping och dem som bor hos oss, säger Gunnar Boquist.
- Men omkring 2008 räknar vi med att nå resultatet där vi bör ligga, på omkring 20 miljoner plus som ägarna sagt att vi borde ligga. Men vi har en bra kommunikation med våra ägare och är överens om att 05-07 är år som vi belastar resultatet.
Enligt Hyresbostäders bokslut är företagets 187 fastigheter värda 5,7 miljarder kronor. Det ger ett övervärde på 1,8 miljarder kronor.
Men en nedskrivning har gjorts av sju fastigheter. Nedskrivning anses nödvändig för att varje fastighet ska vara rätt värderad och därmed även balansräkningen.

Mer uthyrt
Framför allt Guldringen och Silverringen har varit för högt bokförda. Sammanlagt görs en nedskrivning med 225 miljoner kronor.
- Det vi kallar nedskrivning är inga pengar som lämnar företaget på något sätt, utan är en bokföringsmässig åtgärd. Våra tillgångar måste vara rätt värderade. Det slår på resultatet, men det kostar inte på kassan, säger Gunnar Boquist.
Vad har de rättvisa hyrorna betytt för ekonomin?
- Vi hyr ut 200 lägenheter mer än förra året. I och med det kan vi inte dra några andra slutsatser än att det har varit positivt. Men hyresgäster har varit missnöjda. De som fått höjd hyra gillar det inte och de som får mer pengar i plånboken tycker att de borde ha fått sänkningen tidigare. Men när vi går igenom principerna för förändringen förstår de flesta poängen.

Mer mätbart
Hyresbostäder ville sälja en del fastigheter men fick inte. Vad hade det betytt för ekonomin?
- Vi hade möjligen fått en realisationsvinst som hade mött nedskrivningen. Men det är mer för bokföringen.
Varför sker en bolagisering av teknikavdelningen?
- Om vi gör saker i egen regi eller köper tjänster inom fastighetsskötsel beror sig på vad som är mest prisvärt. För att göra det mer mätbart och jämförbart bolagiserar vi. Då vet vi bättre vad ett byte av handfat kostar när vi gör det själva och när vi köper tjänsten. Hyresgästerna måste få ut så mycket som möjligt av sina hyrespengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om