Det säger Magnus Roberg som är biträdande smittskyddsläkare i region Östergötland.
Som Folkbladet berättat tidigare i år har den stora flyktingströmmen gjort att antalet tuberkulosfall har ökat. 2015 rapporterades 60 tuberkulosfall i Östergötland vilket var en fördubbling jämfört med året innan.
Läs mer: Fördubbling av tbc-fallen.
– Under de första nio månaderna 2016 har vi rapporterat 25 fall av TBC, det har alltså minskat om man jämför med 2015, meddelar Magnus Roberg.
Han framhåller att det är i gruppen män i åldern 15-19 år som TBC ökat.
– Men med tanke på hur många i den gruppen som har kommit hit så är inte ökningen så stor, menar han.
SD:s motionerade nyligen om att det behövs en plan i Norrköping om hur TBC kan bekämpas då man befarade att sjukdomen skulle kunna få förödande konsekvenser för Norrköpingsborna. Motionen fick stöd av Moderaternas men röstades ner av majoriteten i Norrköpings kommunstyrelse.
Vad tycker du som smittskyddsläkare, behövs det en krisplan?
– Vi är ju till för att det inte ska bli något problem.
Den biträdande smittskyddsläkaren anser att vården i länet lyckats bra med att begränsa de TBC-fall som upptäckts. Han nämner bland annat att man jobbat med uppsökande verksamhet och hälsokontroller på hem där de asylsökande håller till samt att man har organiserat smittspårningen.
– Vi har lyckats fånga upp 85 procent av alla som vi kallat till hälsoundersökning på flyktingmedicinskt centrum.
Så du är inte ett dugg orolig för en TBC-spridning?
– Hade flyktingströmmen fortsatt i samma omfattning som under förra året hade jag varit det men nu har vi hyfsad kontroll på situationen.