Hundägare misstänks ha sparkat ihjäl 12 veckor gammal valp
NORRKÖPING: Antalet anmälningar om djurplågeri har ökat. Polisen har nu mer än sex pågående ärenden och det är mycket mer än vanligt.Ett fall handlar om en tolv veckor gammal tik som misstänks ha sparkats ihjäl.
Och hon är en av många hundar som råkat illa ut. Allt fler anmälningar om djurplågeri kommer in till polisen. Fram till november i år hade 16 anmälningar kommit in, jämfört med elva i fjol.
- För några år sedan kom det kanske in ett ärende per halvår, nu kan det vara flera i månaden, säger Inger Bååv, utredare på våldsroteln vid Norrköpingspolisen som handlägger de flesta ärenden som rör djurplågeri.
Just nu har hon sex pågående ärenden, och det är mer än vanligt.
- Det är mycket. För två år sedan hade jag högst två ärenden på en och samma gång.
Sparkats ihjäl
Just nu pågår bland annat en utredning där polisen misstänker att en hund-ägare sparkat ihjäl en tolv veckor gammal hund.
- Obduktionen visade bland annat att hundens lever hade gått sönder, säger Inger Bååv.
I det ärendet var det vittnen som kontaktade polisen. Och utan vittnen kan det vara svårt att komma vidare med en utredning om djurplågeri.
- Det är ofta svårt att se på till exempel en hund om den blivit misshandlad, de får ju inte blåmärken som vi. Utan det är först vid obduktioner som det kan gå att se, säger Bååv.
I andra fall kan polisen ha svårt att binda någon till svårt misshandlade djur.
Jakthundar
- Vi har några fall med jakthundar som försvunnit på konstiga sätt och aldrig hittats. Sedan finns det jakthundar som hittats ihjälskjutna, men svårt misshandlade innan, säger Lars Folkunger, kammaråklagare som bland annat leder mål om djurplågeri.
I de fallen verkar det handla om någon grannosämja mellan olika jaktlag och vid flera tillfällen har jakthundar tystnat i skogen och senare hittats döda.
- Någon eller några har gjort sig skyldig till brott. I fjol hittades en hund svårt plågad innan den skjutits ihjäl, berättar Folkunger.
Det kommer också in anmälningar mot större gårdar. Det pågår en utredningen mot en gård i Norrköpingsområdet där polisen misstänker att ett grymt övervåld används mot ett flertal djur.
- Men det kan jag av utredningsskäl inte kommentera, säger Folkunger.
Anledningen till att anmälningarna om djurplågeri har ökat tror polisen beror på den allt ökande psykiska ohälsan i samhället. Människor som behöver hjälp får inte det och istället går det ut över djuren.
- Folk orkar inte ta hand om sig själva och då orkar de inte heller ta hand om sina djur, det ser vi ofta, säger Folkunger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!