Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hund skall rastas var sjätte timme

NORRKÖPING: Det kan bli brottsligt att umgås för lite med sina husdjur.
Djurskyddsmyndigheten vill nämligen ha skärpta skötselregler för hundar och katter.
Bland annat måste katten få tillsyn minst två gånger om dagen och hunden måste rastas minst var sjätte timme.
- Det låter bra, ju mer konkreta reglerna blir desto bättre, säger Sandra Green på Norrköpings Hundcenter.

"Det är det minsta man kan begära" säger Peter Sundberg om förslaget.

"Det är det minsta man kan begära" säger Peter Sundberg om förslaget.

Foto:

Norrköping2007-01-27 06:00
I dag finns föreskrifter som reglerar uppfödning, försäljning och förvaring av hundar och katter. Men i många år har djurägare och myndigheter efterfrågat tydligare och mer omfattande regler.
Därför har Djurskyddsmyndigheten satt samman skötselregler för hund och katt i ett förslag som nu skickas ut på remiss till bland andra hund- och kattorganisationer, landets olika länsstyrelser och polisen.

Lättare att peka på fel
- Tidigare har det inte funnits regler för skötsel, bara utrymmeskrav och sådant. Vi har tyckt att det varit för tunt. Nu blir det lättare för djurskyddsinspektörer att peka på vad som inte sköts rätt, säger Sara Gabrielsson, handläggare på Djurskyddsmyndigheten.
- Det är alltid svårare med svepande formuleringar om att "djur ska skyddas från onödigt lidande". Jag tror också att vi kan få in fler anmälningar om missförhållanden om allmänheten får mer information om vad god skötsel innebär, fortsätter hon.
Myndigheten vill ha t ex bestämmelser om att en hund ska rastas minst var sjätte timme dagtid. Dessutom ska katter och hundar måste få tillsyn minst två gånger om dagen. I förslaget understryks att även katter är sociala, och inte de solitära djur som man tidigare hävdat.
Tina Krulle Ringfoss, som äger Norrköpings Hundcenter är positiv till de skärpta skötselreglerna. Hon anser att alltför många hundar inte tas om hand som de borde.
- Jag möter många problemhundar och de har blivit som de är på grund av okunskap. Man skaffar hund, men inser inte vad de kräver, säger hon.

Flera förbud
Myndigheten vill bland annat ha ett förbud mot hundträning med el och stackelhalsband vars taggar i halsbandet kan skada hunden.
- Det är latmansdressyr och det finns andra metoder. Det är klart att hunden lär sig fort och gör vad den ska. Men inte för att det är roligt att samarbeta med matte eller husse - utan för att den är rädd för att få ont, säger Tina som även håller lydnadskurser.
Ett annat av de många förslagen är att rastgårdars utformning på t ex hunddagis ska bestämmas utifrån hundens mankhöjd, istället för hundens vikt.
- Det låter rimligt, en stor greyhound behöver mer utrymme än en liten men kompakt hund, säger Sandra Green.

Tandlösa regler
Men även om initiativet från myndigheten är lovvärt, ser Tina Krulle Ringfoss en uppenbar risk för att reglerna blir tandlösa. Hon får in vanvårdade hundar som polisen omhändertar och har gång på gång sett att hundar får återvända till sin misär.
- Vi har redan lagar, men det ska så mycket till innan man får ta hunden från någon. Jag tror inte att man kommer åt oseriösa hundägare eller uppfödare med de nya reglerna heller. Och det är väldigt tråkigt.
Några av förslagen från Djurskyddsmyndigheten
* Hundar ska rastas minst var sjätte timma dagtid.
* Hundar och katter ska ha tillsyn minst två gånger per dygn.
* Stackelhalsband förbjuds eftersom det kan missbrukas och skada hunden.
* Förbud att använda el för att påverka en hunds beteende.
* Hundar får inte hetsas mot varandra eller andra djur.
* Ständig förvaring i löplina föreslås nu bli förbjuden.
* Hundar och katter får inte användas som vinster i lotterier, eftersom man noga bör överväga vad det innebär att bli hund- eller kattägare.
* Inomhusutrymmen för katter och hundar ska ha fönster.
* Hundar får inte tränas med hjälp av bil.
* Hundens mankhöjd - inte som tidigare vikten - ska bestämma minimimått på en hundgård.
* Förbud att binda hundar i bilen, eftersom hundar varje år släpas iväg, eftersom man glömt bort att man bundit fast hunden,
* Tikar får inte tvångsparas, och får alltså inte hållas fast tiken om hon känner obehag eller vill komma undan. Tikar får heller inte paras förrän i andra löpet.
* Balkonger måste nätas in om katten ska få vistas där ensam. I alla fall om balkongen är över fem meters höjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om