Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hövdingen varnar för nedläggning av glesbygdsskolor

NORRKÖPING
Faran med nedläggning av glesbygdsskolor togs upp under lördagens östgötating i Normlösa.
Det som ser ut som en besparing blir ofta inte det, tvärtom, om man ser till konsekvenser i form av folk som flyttar från orten, varnar landshövding Björn Eriksson.

Norrköping2003-03-24 00:00
- Ofta när man ser det med kamerala ögon tycker man sig se en besparing i första ledet, säger landshövding Björn Eriksson.
Men vad man kanske inte tänker på är hur det slår det mot orten och den kommunala ekonomin när folk flyttar, när det drabbar dagis och detaljhandel.

<b>Högskolan i Borlänge</b>
- Därför brukar jag råda dem som arbetar med de här frågorna att använda de resurser som finns på t ex högskolan i Borlänge för att analysera de här effekterna, säger landshövdingen.
Ca 125 personer från byalag och kommuner i Östergötland deltog i det tredje östgötatinget, som på lördagen hölls i Normlösa i Mjölby kommun.

<b>Mötesplats</b>
Östgötatinget utgör en mötesplats för landsbygdsbor, lokala utvecklingsgrupper och myndigheter på olika nivåer.
Enligt landshövdingen är det bruksorterna som har det svårast nu, medan tätortsnära glesbygd klarar sig bättre.
- Vi har beslutat att bygdepengen förlängs, säger Björn Eriksson.
Byalag kan få 2 000 kronor från länsstyrelsen till sin verksamhet förutsatt att landsting och kommun ställer upp med lika mycket vardera.
Nytt är också att regeringen har anslagit uppemot tre miljoner kronor till Östergötland, pengar som kan sökas av byalag för projekt som innebär utveckling för orten. En summa på 15 000 kronor per projekt och byalag har Björn Eriksson tänkt sig.
Enligt landshövding Björn Eriksson är det nu också öppet att föreslå "årets produkt" som tidigare varit Rejmyres Östgötaskål och ljusstakar från Bersbo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om