Det här hände på Returpunkt Norrköping, kommunens återvinningsstation på Stohagsgatan för ett par år sedan:
– Det är det mest hotfulla vi varit med om hittills, säger en av de anställda på Stohagsgatans anläggning, som vill vara anonym. Jag stod en bit ifrån och såg hela situationen och trodde först att det var någon som skojade med kollegan, men så var det inte.
Vad var det som utlöste den här farliga situationen?
– Det var när kollegan grep in och försökte stoppa en stöld av något slag, som bilföraren trampade gasen i botten och så när kört över vår kollega.
Hur ofta utsätts ni för hot och våld?
– Tyvärr kan man konstatera att hoten ökar hela tiden och ibland kan det nästan gå över i våld också.
I vilka situationer drabbas ni av hot och i värsta fall våld?
– Framförallt vid stöldförsök, men det händer att vi får ta emot hot, även när vi påpekar att någon kastar saker i fel container.
Vad är det som man stjäl mest?
– Mest är det ju elektronikvaror, kyl och frys och andra vitvaror. Även bilbatterier stals mycket förr, men numera har vi placerat om dem och låser in dem på nätterna, så just dom stölderna har minskat.
– Det förekommer även stölder av kläder och annat från Myrornas containrar, som står uppställda inne på vårt område.
Enligt en undersökning som branschorganisationerna Avfall Sverige och El-Kretsen gjort bland Sveriges cirka 600 återvinningsstationer, upptäcker personalen dagligen stölder och stöldförsök. Något som blivit ett stort arbetsmiljöproblem, eftersom den personal som ingriper ofta hotas.
En metod, som man kommit fram till, för att öka säkerheten för personalen, är att kontinuerligt forsla bort stöldbegärliga saker från stationen.
Irmelie Kuusiniva är driftledare och personalansvarig hos Suez Recycling, företaget som sköter om Norrköpings fem returpunkter.
Hon säger så här om situationen:
– Vi har utrustat personalen med överfallslarm och så kommer det ett vaktbolag och ronderar ett par gånger varje dag och kollar läget.
– Problemen med ökade hot och våld behandlas i en riksomfattande utredning, som görs av Avfall Sverige och jag hoppas de kommer fram till ytterligare någon form av förbättrande åtgärder.
Kommunens fem returpunkter finns i centrala Norrköping, Krokek, Skärblacka, Åby och Östra Husby.
– På alla fem ställena förekommer det stölder, men hot och våld är mycket vanligare på returpunkten på Stohagsgatan i centrala Norrköping.
Tilläggas kan att den pågående utredningen också syftar till att säkra att avfallet inte försvinner, utan tas om hand på ett miljövänligt sätt.