Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höstens godaste - och mest ovanliga

Alla trädgårdar bör ha minst ett fruktträd. Äpple, päron, plommon eller körsbär är självklara. Men varför inte prova något mer exotiskt till nästa år? Egna persikor smakar fantastiskt!

Spara höstens godaste bär och frukter i en glasburk med socker och rom och njut som efterrätt i november.

Spara höstens godaste bär och frukter i en glasburk med socker och rom och njut som efterrätt i november.

Foto: Gunnel Carlson

Norrköping2011-09-26 03:00

Tidigaste sorten heter ’Riga’, mognar redan i juli/augusti och klarar ned till 30 minusgrader. ’Frost’ får man vänta på till i september men den klarar sig upp till Dalarna i skyddade lägen. En saftig, söt persika som dessutom håller sig ganska fri från krussjuka. Ett bra fruktår kan det bli riktigt stora skördar på persikoträd.

Kiwi är en annan exotisk gäst som man kanske inte förväntar sig att hitta i en svensk villaträdgård. Minikiwins frukter mognar sent så den passar därför bäst i södra Sverige. Kameleontbusken däremot, med sina vackra blad, ger klasar av bär om man bara lyckas skaffa både en hon- och hanplanta. Kan bära frukt ända upp till zon 5.

Vackraste trädet heter äkta kvitten, Cydonia oblonga. Det blommar på våren med stora äppelliknande blommor och på hösten bär den gyllene frukter. Det är ett litet välväxt träd som ska stå skyddat från blåst, men som växer på med långa årsskott om den får stå skyddat. Av de fina frukterna gör man finfin gelé. Ett träd som fortfarande är ganska sällsynt i Sverige men som klarar sig fint i de södra delarna av landet.

Mispel, Mespilus germanica, är en liten buske med fin krona och vackra frukter. Frukterna mognar inte förrän i oktober/november och ska ha fått lite frost för att kunna användas. Man kokar dem till sylt eller gelé - eller så njuter man bara av att de är så vackra och speciella.

Vill man slå på stort i trädgården och har ett gott läge så är det kanske dags att plantera en äkta kastanj? Den heter Castanea sativa och är inte alls släkt med vår vanliga hästkastanj. Inuti den taggiga frukten sitter nötterna som man plockar, rostar och äter. Hästkastanjens nötter däremot är giftiga!

Blåbär, hallon, björnbär, fikon och persikor har smaker som man gärna vill spara till vintern. Passa på att göra en tysk romtopf efterhand som de mognar. Har du redan lagt dem i frysen? Plocka fram, lägg bären i en stor glasburk och varva frukt och socker. Det ska vara hälften så mycket socker som frukt. När du fyllt burken täcker du bären med rom. Om det fattas någon frukt köp på torget. Kanske finns det lite sena körsbär, björnbär eller plommon kvar?

Det finns en hel del bär och frukter som man inte ska äta. Är du minsta osäker på saken så låt bli. Kermesbäret, Phytolacca acinosa, har vackra frukter som påminner om björnbär och som mognar tidigt på hösten. Men de är giftiga och ger kräkningar, följt av diarréer och ibland kramper. Saften kan däremot används till att färga ylle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om