Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hörsalspark och trappa nu invigd

Hörsalsparken och den nya trappan som invigdes på onsdagen ska inte bara vara en mötesplats utan också skapa ett nytt stråk.

Cecilia Österholm visar var den gamla kyrkogårdsmuren bryter fram i det fria under trappan.

Cecilia Österholm visar var den gamla kyrkogårdsmuren bryter fram i det fria under trappan.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-05-27 18:00

På onsdagskvällen invigdes Hörsalsparken och den nya trappan men redan på förmiddagen berättade Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden samt Cecilia Österholm, landskapsarkitekt i kommunen om arbetet och ambitionerna med Hörsalsparksprojektet.

– Vi har ju byggt om här i några år och nu kan vi konstatera att projektet sammanlagt kostat 22 miljoner kronor, en fördyring från de tidigare beräkningarna med 3,5 miljoner, säger Karin Jonsson.

Dessa fördyringar har främst berott på arkeologiska fynd som inneburit ändrade planer, inte minst vid trappan ner mot Västgötegatan.

Men nu står den alltså klar, trappan är bred och rymmer många människor. De arkeologiska fynden har också integrerats så att delar av de gamla 1600- till 1800-talsmurarna – som troligen omgärdat kyrkogården – är synliga på flera platser.

Cecilia Österholm berättar om Hörsalsparken:

– Målet har varit att skapa en öppen plats med mycket grönska och i och med trappan har vi tagit ett första steg att öppna upp ett stråk som ska sammanbinda centrum med Knäppingsborg och Campus. Vi kallar det 3K-stråket: kommers, kultur och kunskap.

Själva torget är enligt Cecilia Österholm av klassisk struktur med en korsgång. En mängd växter finns, tanken är att någon alltid ska blomma från vår till höst. Men inga högre buskar eller träd finns på själva torget och det finns en anledning till det:

– Det är en trygghetsaspekt, hög växtlighet och buskage kan ge en känsla av otrygghet om kvällarna, säger Karin Jonsson.

Man har inte lyckats skapa en handikappsanpassad nedgång mot Västgötegatan, däremot finns två ramper till parken mot Drottninggatan. Planerna på en hiss vid trappan fick skrinläggas eftersom den bedömdes vara för dyr efter den arkeologiska undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om