Det hoppas i alla fall Göran Pettersson från Norrköpings Biodlarförening:
– Visst kommer honungen, både nyslungad och kanderad, att vara den stora produkten även i framtiden, men det finns mycket mer som man kan få ut av sin biodling och bland annat då kakhonung och pollen.
För att få veta mer om detta hade man bjudit hit experten Pasaga Ramic, 75, från Örebro, som i Himmelstalundsskolans aula höll en föreläsning om just annan produktion vid sidan av honungen.
– En väldigt bra föreläsning, summerar Göran Pettersson, och jag tror att många av oss biodlare fick med oss en hel del tips och idéer från det här mötet, inte minst då när det gäller produktion av kakhonung och pollen.
Vad är kakhonung?
– Det är vaxet i bikupan med honung som ännu inte stelnat och faktum är att kakhonung, som innehåller mjölksyrebakterier, är mycket nyttig att äta. Än så länge är det mest nysvenskar som köper den sortens honung, men min förhoppning är att alla ska upptäcka den här produkten framöver och att vi biodlare ska börja producera den i större mängder framöver. Inte minst för att kakhonung troligen är den nyttigaste honungsprodukten.
Och pollen?
– Det håller på att bli en större produkt inom biodlingen och Pasaga visade upp en pollenfälla som man sätter i bikupans botten. På det sättet kan man komma upp i en fem, sex kilo pollen per kupa och säsong. Pollen är också en större produkt utomlands idag, men även här hoppas jag vi ska börja producera detta i Sverige, eftersom det också är en nyttig produkt för människokroppen.
Läs mer i lördagstidningen.