Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hoppas på batterifabrik

Ska Europas största batterifabrik, med cirka 3 000 anställda byggas i Norrköping? Det hoppas Norrköpings kommun, som tar hjälp av Finspång!

Med Finspång. - Vi samarbetar nu med Finspång i våra försök att få batterifabriken att etablera sig i Norrköping, avslöjar Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Med Finspång. - Vi samarbetar nu med Finspång i våra försök att få batterifabriken att etablera sig i Norrköping, avslöjar Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Foto: Karoline Montero Araya

NORRKÖPING2017-03-09 17:00

Det avslöjar idag näringslivsdirektören Pontus Lindblom hos Norrköpings kommun, angående fabriken som ska tillverka litiumbatterier till elbilar.

– Vi har kommit överens med Finspångs kommun, att samarbeta för att försöka få de ansvariga för batterifabriken att placera den här i Norrköping?

Vad innebär samarbetet?

– Vi nämner det tänkta samarbetet med Finspångs kommun i vår senaste offertrunda till fabriksledningen. Och att vi valt att samarbeta med Finspång är givetvis att där finns det högteknologiska företaget Siemens med massor av kompetens och som kan tänkas samarbeta med en sån här stor fabrik och dessutom har man mycket bra utbildning av ungdomar i Curt Nicolin-gymnasiet.

– Samtidigt ser vi möjligheten till en batterifarbrik i Norrköping, som en östgötsk och regional satsning, där vi kan hjälpa och stötta varandra, även om fokus givetvis kommer att bli på Norrköping och Finspång.

Vad innehåller offerten för olika delar?

– Offerten är en gigantisk förfrågan från fabriksledningen, om allt från lämpliga markområden i Norrköping, tillgången till arbetskraft, arbetskompetens, pendlingsavstånd, tillgång till hamn, E 4-an och mycket annat.

Kan du berätta något om vilka markförslag ni presenterar?

– Nej, inte just nu och det är vissa problem med att kunna presentera markförslagen, eftersom de vill ha 50 hektar, cirka 35-40 fotbollsplaner i storlek, till sitt förfogande. Men det är nog ett problem som alla inblandade kommuner brottas med. Jag kan bara säga så mycket som att vi ser möjligheter att kunna gå dem till mötes i den frågan.

Vet du hur många kommuner ni konkurrerar med om batterifabriken?’

– Ja, idag gick de ut med den exakta siffran, som visar att det är exakt 20 kommuner runt om i Sverige, som fått en förfrågan om att få batterifabriken.

Vad gäller för offertlämningen?

– Vi levererar hela tiden offertsvar på olika frågor om vilken kapacitet och vilka resurser vi har. Sista offerten kommer vi att skicka i mitten av mars. Sedan ska fabriksledningen ta beslut om vilken kommun de väljer i sommar och därefter ska byggstart ske under 2018 och fabriken stå klar 2023, enligt deras önskemål.

Bakom fabrikssatsningen, som kallas Northvoltprojektet, står Peter Carlsson, före detta chef för Tesla, ett amerikanskt elbilsbolag.

Totalt beräknas satsningen kosta 40 miljarder kronor och bland investerarna märks Vattenfall, EU, Stena , Energimyndigheten och Vinnova.

Litiumbatteri

Ett litiumbatteri är ett batteri som innehåller bland annat litium i metallisk form.

Litiumbatterier har högre energitäthet än alkaliska batterier och brunstensbatterier och har normalt dubbelt så hög nominell cellspänning (3,0 eller 3,6 V).

Litiumbatterier förekommer bland annat i elbilar samt som cylindriska battericeller till kameror, och som knappceller till exempelvis ur. Litiumbatterier har högt energiinnehåll och kan avge brännbara gaser, eller till och med fatta eld om de kortsluts.

(från Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om