Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon vill öppna nya dörrar

Birgitta Jansson är sedan i november på plats på den nyinrättade tjänsten som verksamhetsutvecklare för träffpunkterna.

"Öppna nya dörrar". "Delaktighet är viktigt för mig", säger verksamhetsutvecklare Birgitta Jansson, här på träffpunkten Bråddgatan 31.

"Öppna nya dörrar". "Delaktighet är viktigt för mig", säger verksamhetsutvecklare Birgitta Jansson, här på träffpunkten Bråddgatan 31.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-03-11 08:30

Vi möts på träffpunkten Bråddgatan 31, en av Norrköpings tretton träffpunkter för seniorer. Den här dagen sitter ett gäng pensionärer runt ett bord och sjunger ”Tjo vad det var livat” för full hals. Det är teatergruppen som övar inför föreställning.

Det var turbulens kring Norrköpings träffpunkter förra året. Det slutade med att den styrande majoriteten i somras, efter stora protester, fick backa på förslaget att ta bort all kommunal personal från dem. Men inriktningen att få in fler ideella krafter ligger kvar.

Nästan 24 årsarbetare har bantats till strax under 15. Alla har fått söka om sina tjänster, med en för en del ny arbetsbeskrivning som aktivitetsledare.

Verksamhetsutvecklare är en helt ny tjänst för Norrköping. Birgitta Jansson kommer från Stockholm, där hon arbetat bland annat som kulturutvecklare, med målgruppen seniorer.

– Delaktighet är viktigt för mig, säger hon och talar om att bjuda in dels fler besökare, dels fler föreningar, grannar och alla runt omkring träffpunkterna, för utbyte och samarbete.

– Att öppna dörrarna på ett annat sätt än man har gjort tidigare. Det lockade mig, säger Birgitta Jansson om varför hon sökte jobbet.

Träffpunkter är inte lagstadgad verksamhet.

– Träffpunkterna ser väldigt olika ut på olika håll i Sverige. Jag tycker att det är en förmån att man har tretton träffpunkter i Norrköping, säger Birgitta Jansson som gillar att de finns både i stan och i ytterområdena.

Rekryteringen av aktivitetsledare har pågått internt i kommunen under våren.

– Det är en lite annan inriktning i rollen som aktivitetsledare framöver.

Aktivitetsledaren kommer att fokusera mer på att bjuda in besökare och samarbetspartners och ska också stödja och underlätta för den eller de som vill prova på att hålla i och leda aktiviteter, mot att tidigare varit mer inriktad mot att själv hålla i aktiviteterna.

– Det är många föreningar som i dag leder aktiviteter på träffpunkterna, men de har kanske inte varit så synliga, säger Birgitta Jansson som vill lyfta fram föreningar, organisationer och volontärer mer.

Numera är det ”vi 13” träffpunkter, säger hon. I det första skedet har fokus varit på att bygga upp en gemensam plattform.

– Vi ska jobba gemensamt för att bjuda in Norrköpings seniorer till olika aktiviteter, och också vidga tänket kring vad aktiviteter är och vad man kan tänkas vilja delta i.

Hon talar om att vikten av att få fortsätta att vara en del av samhället, och att få prata, reflektera och fundera gemensamt med andra, kanske i fler samtal med specialinbjudna spännande gäster, vid kaffeborden.

Nyligen annonserade träffpunkterna om olika programpunkter under mars månad, som sittande gymnastik och information från en juristbyrå. Träffpunkterna, med ett grundutbud, ska vara både kvartersgårdar för de som bor nära, men de ska också, genom att de får olika inriktningar, locka till besök längre ifrån. I Kolmården är det kanske bygden som intresserar mest, på andra kan det vara kost och mat, världen, eller språket, att skriva och uttrycka sig.

– Det ska finnas något för huvud, kropp och själ på varenda träffpunkt.

Det är egentligen inga stora förändringar, det ska flyta på, samtidigt som det tillkommer lite saker allt eftersom, säger Birgitta Jansson.

Tanken är att alla aktivitetsledare ska vara på plats den 1 april.

– För min del blir det inte så jättestora förändringar. Inte i nuläget i alla fall, säger Lena Toftgård som arbetat länge som aktivitetsledare på Bråddgatan

Bråddgatan erbjuder allt från gymnastik till stickkafé. Och teater, en inriktning som är naturlig i kulturkvarteren.

Träffpunkterna

Det finns tretton träffpunkter i Norrköpings kommun.

Det var turbulens kring träffpunkterna förra året. Det slutade med att politikerna i somras, efter stora protester, fick backa på förslaget att ta bort all kommunal personal från dem. Men inriktningen att få in fler ideella krafter ligger kvar.

Personalen minskas från nästan 24 till strax under 15.

I den nya organisationen är alla tjänster på träffpunkterna aktivitetsledare.

Alla har fått söka om sina tjänster.

En ny tjänst i kommunen är en verksamhetsutvecklare för träffpunkterna. Birgitta Jansson tillträdde tjänsten i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om