Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon ger praktiska råd till den som vill bli mer hållbar

Ska 2023 bli året då du bidrar till en mer hållbar värld? Juristen Anna Lövheim har skrivit en bok om hur var och en kan bidra till att vi ska nå målen i Agenda 2030. "Varje människa gör skillnad. Det är trösterikt", säger hon.


"Vi måste göra det här tillsammans, annars kommer det inte funka. Varje människa behöver förstå att vi är en del av en större helhet" säger Anna Lövheim som skrivit en bok om hållbarhet.

"Vi måste göra det här tillsammans, annars kommer det inte funka. Varje människa behöver förstå att vi är en del av en större helhet" säger Anna Lövheim som skrivit en bok om hållbarhet.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-01-10 12:00

Anna Lövheim är jurist inom folkrätt och mänskliga rättigheter och har ett hjärta som klappar hårt för social hållbarhet, mångfald och jämställdhet. Hon driver eget bolag som konsult, där hon, utöver ett större uppdrag som verksamhetsledare för Tillväxt Finspång, är opinionsbildare och konsult inom samhälls- och näringslivsutveckling. Hon är också ute och föreläser om hur vi kan bidra till en mer hållbar värld utifrån boken Gräv där du står, som kom ut för drygt ett halvår sen. I den utgår hon från de 17 globala målen i Agenda 2030 och bryter ner dem till fem avsnitt, som avslutas med konkreta tips på vad var och en kan göra för att bidra. En av tankarna med boken är att lyfta den mänskliga aspekten av hållbarhet. 

– Väldigt mycket fokus ligger på klimatfrågorna, och de är jätteviktiga, men vi måste se till helheten. Jag saknade den här delen om hur tar vi hand om oss människor på vägen till en hållbar planet. Det är för att rädda mänskligheten som vi behöver rädda planeten, säger hon.

En ambition har varit att ta ner de ofta svåra och komplexa frågorna till en vardagsnivå. Boken är så liten att den kan få plats i handväskan och är "tvättad" från svårbegripliga formuleringar i konventioner och lagar. I slutet av boken finns en mall där man kan skriva in vad man gör idag, vad man kan berätta för andra och om det finns något man vill börja göra för att öka hållbarheten.

– Boken är tänkt som en klapp på axeln till läsaren, för jag vet att alla redan gör något som bidrar till hållbarheten. Om man ringer en ensam människa, eller köper hem mat till någon som är sjuk, en sån enkel grej är också att bidra till hållbarhet. När man inser att man redan gör någonting så kan man också ta nästa steg. Det behöver inte vara jättestort och förändra ens liv, säger Anna Lövheim.

Hon vill också att vi ska bli bättre på att berätta om de saker vi gör för ett mer hållbart samhälle. 

– Jag menar inte att vi ska sitta och skryta utan att vi ska levandegöra på olika sätt och inspirera varandra i vår vardag.

För henne är det viktigt att inte fastna i pekpinnar och förbud. Hon vill inte förbjuda flyg eller skuldbelägga köttätande till exempel.

– De flesta vill göra bra val. Sen kan vi inte skriva folk på näsan hur de ska tänka, utan säga: De här effekterna får dina val. 

Här ger Anna Lövheim några exempel på vad du kan göra för en mer hållbar värld:

Hållbara människor (Mål 1, 2 och 3): Tag hand om dig själv. Det är det viktigaste för att du ska orka göra bra saker för andra. 

Ett mänskligare samhälle (Mål 4,5, 10 och 16): Engagera dig i en förening. Kan du ge en ungdom en fritidssysselsättning gör du en samhällsinsats.

Hållbara livsmiljöer (Mål 6, 7 och 11): Fundera på om du måste duscha varmt i tio minuter? Ska du fylla poolen kanske du ska bekosta det själv? Det handlar också om att bygga hållbara städer. Finns belysning som gör miljön trygg?

Ett hållbart näringsliv (Mål 8, 9 och 12): Som företagare handlar det mycket om att värna personalen, så att de stannar längre. Det kan vara genom friskvård, arbetsrotation eller bättre schemaläggning till exempel.

Ett livskraftigt klimat (Mål 13, 14 och 15): Jag tror inte på förbud, men välj flyg, tåg, bil utifrån det som är mest rimligt. Vissa möten kan tas digitalt, det sparar på resandet. 

Agenda 2030

2015 antog FN om en ny global agenda för att utrota fattigdom och uppnå hållbar utveckling över hela världen. Fokus ligger på att vi ska verka tillsammans, och nu, för att vi ska säkra mänsklighetens fortlevnad.

I den 17 målen ingår bland annat att utrota fattigdom och hunger, att bekämpa ojämlikheter inom och mellan länder, att bygga fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen, att främja jämställdhet, samt att säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!