Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon hoppas på EU-kritiska röster i valet

Det behövs fler EU-kritiker och feminister i EU-parlamentet. Det säger Linda Snecker, 31, Norrköping, fjärdenamn på Vänsterpartiets EU-lista.

Tror på vänstervåg. Linda Snecker (V) hoppas på medvind för vänstern även i EU-valet.

Tror på vänstervåg. Linda Snecker (V) hoppas på medvind för vänstern även i EU-valet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2014-05-07 11:09

Linda Snecker möter upp i Rådhuset i Norrköping, klädd i blått, men med röda naglar.

Hon är som förstanamn på Vänsterpartiets riksdagslista i Östergötland blivande riksdagsledamot. Hon tror däremot inte att hon med sin fjärde plats på EU-listan hamnar i Bryssel.

I dag har Vänsterpartiet en plats i EU-parlamentet. Linda Snecker hoppas och tror att partiet i det här valet ska få två mandat.

Vänsterpartiets prioriterade frågor i EU-valet är jämställdhet, och att rädda välfärden. Det många inte vet, säger Snecker, är att Vänsterpartiet som enda svenska parti har ett ordförandeskap i ett utskott i parlamentet, i jämställdhetsutskottet, där EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) är ordförande.

Varför ska man rösta på Vänsterpartiet i EU-valet?

– Därför att vi tror att ett EU baserat på solidaritet och omtanke är mycket bättre än ett EU som pumpar in miljontals euro för att rädda banker, men ser till att Grekland måste stänga sina vårdcentraler.

– Du och jag tar saker för givna i Sverige, till exempel rätten till abort. I Europa går just nu Spanien mot en lagstiftning där man vill förbjuda abort. Saker som du och jag ser som självklart, som en del av välfärden, en del av självbestämmande för kvinnor, att vi måste ha rätt till vår egen kropp, den politiken finns inte ute i EU.

Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti.

– Vi tycker inte att EU fungerar på ett bra sätt i dag. EU prioriterar att rädda bankerna och riskkapitalbolag, men du och jag som bor i EU får en sämre välfärd. I Sverige märker vi det inte riktigt än, men i Grekland till exempel, som just nu har, enligt Röda korset, en humanitär katastrof.

Ska Sverige vara kvar i EU?

– På sikt ska vi gå ur EU. Men det är inte det det här valet handlar om. Det här valet handlar om vilken politik vill vi ska föras i EU. Ska vi rädda bankerna eller ska vi rädda välfärden?

– Det säger en del vilka som sitter i EU-parlamentet. Det är oftast män, ganska mycket äldre, som har haft det väldigt gott ställt. De hamnar i EU-parlamentet och vilken politik driver de? De driver inte de arbetslösa kvinnorna i Greklands politik. De driver en politik för sina vänner och för att rädda sina affärskompisar.

Vänsterpartiet har höga opinionssiffror, 8,6 procent, inför riksdagsvalet, men bara 5,8 inför EU-valet. Varför?

– Vänsterpartiet i Sverige har ändrat hela samhällsdebatten. Vi har satt vinster i välfärden som den viktigaste frågan i valet 2014. Vill vi ha välfärd eller skattesänkningar och privatiseringar? Det är den frågan som alla nu måste förhålla sig till. I EU är det svårare att ändra samhällsdebatten, säger Linda Snecker som också tror att många EU-kritiker struntar i att rösta.

Hon kan förstå logiken i det, säger hon, men hoppas att de nu ska gå till valurnorna den 25 maj. Hon talar om en vänstervåg i flera länder i Europa.

– Det behövs fler EU-kritiker och fler feminister i EU-parlamentet. Därför ska man, fast man inte tycker att EU är det bästa sättet, ändå rösta. Det här valet handlar inte om om vi ska vara med i eller gå ur EU, det här valet handlar om att vi måste ändra EU till någonting mycket bättre, säger Linda Snecker.

– Vi är EU-kritiker, men vi måste vara med och påverka i Europa, för välfärden är inte till salu.

Förstanamnet för Vänsterpartiet i EU-valet i år är Malin Björk.

Linda Snecker

Ålder: 31

Bor: Norrköping

Yrke: Institutionskoordinator vid Linköpings universitet.

Politik: Ordförande för Vänsterpartiet i Östergötland, partistyrelseledamot, kommunstyrelseledamot i Norrköping, förstanamnet på partiets riksdagslista i Östergötland och på fjärde plats på partiets EU-lista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om