Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon hade aldrig varit sjuk

NORRKÖPING
Det började med halsfluss.
Efter sjukdomen fick Anita Rindeborn ont i knän och händer.
Det här hände 1984. Två år senare fastställde läkare på reumatologen att det var reumatism.
- Det kändes svårt. Jag hade aldrig varit sjuk tidigare. Kanske började jag jobba för tidigt efter halsflussen.

Anita Rindeborn kan med verktyget hon håller i handen plocka upp saker som ramlat ner på golvet.
FOTO: JANNE FORSBY

Anita Rindeborn kan med verktyget hon håller i handen plocka upp saker som ramlat ner på golvet. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-01-29 00:00
Anita Rindeborn, 58 år i dag, arbetade som kontorist på Stal Refrigeration.
- Jag hade varit 25 år på företaget och sällan varit borta. Jag cyklade till arbetet varje dag. Jag simmade 1000 meter varje vecka. Jag levde ett mycket aktivt liv.

<b>Förändrat liv</b>
Anita Rindeborn försökte arbeta vidare efter att hon fått besked om sjukdomen. Det blev svårare och svårare, det blev besvärligt att utföra vissa rörelser. 1988 blev hon sjukskriven, 1991 fick hon sjukbidrag och 1993 blev hon förtidspensionerad.
Cortisontabletter höll henne igång så hon orkade gå till jobbet.
- När jag måste sluta saknade jag mycket den sociala biten. Jag tyckte om att träffa folk.
- Jag bodde i ett radhus med trappa och åste flytta till en handikappanpassad lägenhet. Hela livet förändrades.
Ingen vet orsaken till reumatiska sjukdomar. Det har varit ganska ringa forskning tidigare. I dag forskas betydligt mer för att finna orsak och botemedel. En teori säger att ärftliga faktorer spelar in.
- Jag vet ingen i min släkt som haft reumatism. Mina barn är inte drabbade och jag hoppas de inte får sjukdomen.

<b>Medicinering</b>
För att minska besvären gäller medicinering. Anita Rindeborn använder sedan 1999 en medicin som finns i USA. Några få patienter i Sverige får medicinsprutan på licens. Hon är en av dem. Hon tycker den är bra.
För att få ta sprutorna får hon inte ha öppna sår och ingen infektion. Hon måste också ta cortisontabletter.
- Sjukdomen är jobbig. Jag har en ständigt molande värk. Jag vet att jag aldrig blir bra. Medicinerna ger alltid vissa biverkningar. Jag har fått grå starr av cortisonet, jag får ofta huvudvärk. jag kan ha magbesvär. Jag har haft en hjärtinfarkt.

<b>Vård</b>
Under årens lopp har hon tvingats till 14 operationer. Nästa operation väntar i mitten av februari.
Hon är glad att hon bor i Norrköping där hon är mycket nöjd med vården.
- Det är ingen väntetid på reumatologen. Om jag får besvär kan jag alltid få kontakt med en sjuksköterska. Team med läkare, sköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast och ortoped är inriktade på reumatism. Bad i 34-gradigt vatten får jag på lasarettet. Det brukar vara tio gånger och så ett uppehåll innan nästa omgång. Jag mår bättre av rörelserna i vattnet, det smärtar också mindre att vara i det varma vattnet.

<b>Hemtjänst</b>
Anita Rindeborn har hemtjänst varje dag.
- Vissa dagar kan jag inte komma upp ur sängen utan hjälp. Då måste jag ha hjälp att klä mig. Andra dagar klarar jag detta själv även om det smärtar. Hemtjänsten är oumbärlig för mig och ordnar alla saker jag inte kan själv.
Reumatikerföreningen är ett annat stöd.

<b>Resor </b>
- Bland annat ordnar den rehabiliteringsresor. Jag har varit med till Mallorca flera gånger. Värken lindras i mildare klimat.
- Jag är glad att jag reste mycket innan jag blev sjuk. Men min stora dröm, att resa till Kina är inte möjlig. Så jag får njuta av de resor jag kan göra med föreningen.
På hemmaplan arrangerar reumatikerföreningen bland annat föreläsningar om reumatism, presenterar nya mediciner och hjälpmedel, ordnar vattengympa och rena trivselträffar.
<B>Fakta/Reumatiska sjukdomar</B>
Apoteken i Sverige låter varje år vara temaår för en folksjukdom. I år är det reumatiska sjukdomar.
Reumatiska sjukdomar består av ett brett spektrum av långvariga sjukdomar med olika symptom, svårighetsgrad och behandlingsmetoder. Stor osäkerhet råder om hur många som lider av reumatiska sjukdomar.
Det beror på hur sjukdomen definieras och att läkare ibland ställer felaktiga diagnoser.
Med en bred definition anses att 15 procent av befolkningen lider av reumatism. Då skulle omkring 1,3 miljoner människor vara reumatiker.
Reumatikerföreningen i Norrköping har 1 000 medlemmar.
Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi vid Linköpings universitet har utrett samhällsekonomiska kostnader för reumatiska sjukdomar. Bland personer med förtidspensionering eller sjukbidrag utgör gruppen med reumatiska sjukdomar 19 procent, det vill säga omkring 80 000 personer. Samhällsekonomisk kostnad blir 13 miljarder kronor.
Reumaårets vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Till forskning ska 15 miljoner kronor samlas in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om