Vi träffas i hennes ateljé. Ett gammalt ombyggt stall efter en avtagsväg på väg ut till Arkösund. Här har hon haft sin verksamhet sedan femton år tillbaka. Före det fanns hon inne i Norrköping. I lokaler i Oxelbergen.
– Men jag började hemma i huset. Jag visste ju inte om det kunna gå att leva på det här yrket, säger Eva Karlsson som är tapetserare och driver Tapetserarateljén.
Tapetserare är en yrkestitel för den som klär om möbler och utför stoppningsarbeten på dessa. Denna person kan även vara segelmakare, sadelmakare och/eller gardindekoratör.
Dessa är olika grenar inom tapetseraryrket. Eva Karlsson klär om möbler och gör stoppningsarbeten på dessa.
– Jag har alltid gillat tyger och ville jobba med det. Jag tog beslutet när jag var 35 år och blev uppsagd från Posten. Jag gick en utbildning och sen fick jag förmånen att gå bredvid en mycket kunnig man. Jag har aldrig ångrat mig. Jag jobbar ju fortfarande med det. Det är svårt att sluta, säger hon.
Men i början var det tufft berättar hon. Det var tufft att hitta kunder. I början var framför allt det svåra att hitta någon som ville betala. Det fanns människor som gärna ville ta hand om gamla möbler. Men när de hörde vad det kostar köpte de nytt istället.
Men med åren har hon hittat en kundkrets. Människor som uppskattar hantverket och förstår att kvalitet kostar. Hon har bland annat slottsägare som har möblemang som behöver sitt underhåll.
– Jag jobbade nyligen med att klä om stolar från Mauritzbergs slott, säger hon.
Hon har också gjort jobb i det offentliga. Bland annat Norrköpings stadshus där hon gjorde tre stora rum med gamla möbler. Och på Östgötateatern. Där har hon sett till att 400 stolar som tillhör byggnaden fortfarande går att använda. Det gick åt 800 meter tyg
– Väldigt slitsamt. Men ett roligt minne, säger hon.
Att jobba med gamla möbler gör att Eva Karlsson också försöker samla på sig tyger som ska fungera när en möbel ska få nytt liv. Hon visar upp en stor samling tyger.
– Jag älskar engelska tyger och har en stor samling av det. Känn här på kvalitén, säger hon och räcker fram ett tygprov som en lekman som undertecknad faktiskt förstår kvalitén med. Passar perfekt i en gård på engelska landsbygden. Eller Downton Abbey.
En ny rapport från Naturskyddsföreningen visar att köpa 24 begagnade fåtöljer ger samma klimatpåverkan som att köpa en ny. Jag undrar om Eva Karlsson märker av secondhand-trenden.
– Jag märker att det finns ett större intresse. Många vill ta hand om sina gamla möbler. Det finns kanske minnen kring möbeln, att den funnits i släkten. En del tänker på miljö också. Men fortfarande är det en prisfråga för många. Hantverk kostar och då väljer många att köpa nytt, säger hon.
Vad kan det kosta att rusta upp sin gamla släktklenod?
– Det är svårt att säga. Men ibland mer än vad den är värd i pengar, säger hon.
För den som skulle vilja jobba som tapetserare. Beskriv för- och nackdelar.
– Det är ett tungt arbete och ska man orka kan man behöva styrketräna. Framför allt är det tungt när man jobbar med läder. Då krävs det muskelstyrka. Envishet är bra också. Det positiva är förstås att se resultatet och att möta kunder som blir nöjda. Jag tycker fortfarande att det är roligt. Jag är med och ser till att vackra möbler får ett nytt liv, säger Eva Karlsson.