Regionledningen presenterade på torsdagen ett åtgärdsprogram som ska få stopp på de skenande kostnaderna inom sjukvården.
– Insatserna syftar till att skapa en långsiktig balans i Region Östergötlands ekonomi och samtidigt förbättra tillgången till kompetens, framför allt på sjuksköterskesidan, säger regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S).
Den senaste delårsrapporten visar att underskottet i delar av den sjukvårdande verksamheten fortsätter att växa. Resultatet för 2015 bedöms landa på minus 269 miljoner kronor, vilket är betydligt mer än det minusresultat på 170 miljoner som politikerna godkänner. Politikerna har försökt hejda de skenande kostnaderna men det har inte gett tillräcklig effekt.
– Merkostnader kopplade till svårigheterna att bemanna vissa verksamheter har också bidragit till en för hög kostnadsutveckling. Därför måste vi vidta en rad åtgärder för att bromsa utvecklingen och ta ett långsiktigt ekonomisk ansvar, säger Mats Johansson.
Åtgärderna handlar om att fasa ut bemanningsföretag, besparingar inom administrationen och att göra färre nyanställningar.
Man ska också ”se över bemanningen per vårdplats och införa nya arbetssätt så att olika yrkesgruppers specifika kompetens används på rätt sätt”.
Bemanningsproblemen är en av de främsta orsakerna till de ökade kostnaderna. Bara under förra året hyrdes personal, främst hyrläkare men också sjuksköterskor, för närmare 100 miljoner kronor in och den kostnaden beräknas bli ännu högre i år.
Därför görs nu en lönesatsning på sjuksköterskorna under nästa år och en särskild satsning för sjuksköterskor som arbetar i dygnet-runt-verksamhet.
– Det här är en kraftfull och unik satsning som vi gör för att stärka dygnet-runt-verksamheten och lyfta en strategiskt viktig yrkesgrupp. Vi avsätter vi 30 miljoner kronor till en generell lönesatsning för sjuksköterskor och 50 miljoner kronor till att införa ett bonussystem för sjuksköterskor i dygnet-runt-verksamhet som arbetar på obekväm tid, säger Mats Johansson.
För undersköterskor och andra yrkesgrupper inom Kommunals avtalsområde som arbetar natt sänks heltidsmåttet till 34 timmar per veckan, vilket är samma nivå som för sjuksköterskor.
Regionstyrelsen ska ta ställning till åtgärdspaket vid sitt sammanträde den 14 oktober.
011-200 46