Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Höj statusen på beroendevården"

NORRKÖPING
Höj statusen för dem som arbetar inom beroendevården genom att koppla forskning till verksamheten. Det föreslår Bengt Svedenberg, chef för beroendekliniken vid Vrinnevisjukhuset, som tvingats stänga tillnyktringen, TNE, och avgiftningen i Norrköping eftersom det inte går att rekrytera läkare och sjuksköterskor.

Bengt Svedenberg

Bengt Svedenberg

Foto:

Norrköping2003-04-01 00:00
På måndagen besökte ledamöter ur den moderata landstingsgruppen samt moderatpolitikerna Jörgen Rundgren och Päivi Johansson från Norrköping TNE för att informera sig om läget efter alla skriverier.
- Vi har förlorat personal, en tillnyktringsenhet, en avgiftningsenhet och vi har förlorat trovärdigheten, sa Bengt Svedenberg, t f chef för beroendekliniken i Norrköping.
- Det är ett tungt beslut i en stad med ett upptagningsområde på 170 000 invånare.
Norrköping hade tidigare fem tillnyktringsplatser och åtta avgiftningsplatser. De var aldrig fullbelagda. I snitt hade man sex inne på avgiftning och 3,5 på tillnyktring, enligt Bengt Svedenberg.
Efter personalflykt och svårigheter att nyrekrytera har man tvingats stänga platserna helt i Norrköping och köpa två tillnyktringsplatser och två avgiftningsplatser i Linköping.
Enligt Marie Morell, oppositionsråd inom landstinget, kommer det signaler från polisen om att de är oroliga för att de ska göra felbedömningar av vilka som ska till fyllecell och vilka som ska upp till beroendejouren på Vrinnevi för bedömning om de ska skickas till Linköping.

<b>Forskning om droger</b>
En översyn av verksamheten i hela länet pågår och ska utmynna i ett förslag vid årsskiftet. Bengt Svedenberg har tankar kring att man ska koppla forskning till verksamheten inom beroendevården för att höja statusen och göra arbetsområdet mer attraktivt.
- Vi har i Norrköping haft en lång tradition på ganska tungt missbruk. I Linköping har man erfarenheter av läkemedelsmissbruk och amfetamin. Kanske kan man hitta subspecialiteter?
Enligt Bengt Svedenberg backar rökheroinet nu något i Norrköping efter polisens insatser. Andra orosmoln är ecstasyn och anabola steroider.
- Ecstasydrogen klipper av seratoninproduktionen, som vi fått för att känna glädje och sorg. Vi kommer att få en ung generation med kroniska depressioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om