Snöröjarna har slitit i flera dagar för att få bort den värsta snön från stadens gator och på torsdagskvällen blev det fullt på kommunens upplag. Efter att en lastare jobbat hela natten med att omfördela snön rullade lastbilarna återigen i skytteltrafik på fredagen.
– Vi har haft många milda vintrar och nu blir folk tagna på sängen när det blir riktigt vinter. Jag uppskattar att det sammanlagt är mellan 15 och 20 lastbilar som kör fram och tillbaka konstant hela dagen, berättar Hans Westerberg, platschef hos Svevia som sköter delar av snöröjningen.
Snön är avfall
Snöröjarna forslar bort snö för att hålla rent längs smala gator och vid övergångsställen eller busshållplatser, men också för att snön klassas som avfall. Som sådant måste den tas om hand.
– Jag tycker inte att snön är så farlig, det är en naturprodukt från himlen. Det är ingen större fara så vitt jag kan bedöma, men det är olika hur man ser det, säger Hans Westerberg.
– Om snö är ett avfall eller inte kan man diskutera, men den snö som lastas upp och körs iväg klassar vi som det, berättar Nina Eskilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljökontoret.
– Snöröjer man fort hinner snön inte bli så skitig, men när det blir vallar och snön hinner ligga längs vägarna ett par dagar blir den det. Bland annat med partiklar från bilarnas bromsar, säger hon.
Infiltreras i marken
Miljö och Hälsa har undersökt platsen och gett klartecken att den uppfyller kriterierna för en snöupplagsplats.
– Många tycker vi är petiga och menar att snön ändå kommer rinna ner i vattnet när den smälter och att de därför borde få lägga den var de vill, men vattnet ska så långt det är möjligt infiltreras i marken och då hamnar föroreningarna i den översta delen av jordprofilen, säger Eskilsson.
– Visar det sig sedan att snön är väldigt förorenad får man överväga att schakta bort det övre lagret.
Avskärmande dike
Enligt lag behövs det dessutom dispens för att få dumpa snö i vatten. Det är till exempel förbjudet att dumpa snö i Strömmen, men ändå ligger snöupplaget precis intill Ljurabäck.
– Snön som ändå måste töa hamnar i vattendrag i alla fall. Det mesta rinner ut i havet, menar Westerberg.
– Det ska finnas ett avskärmande dike så att smältvattnet inte rinner ner i Ljurabäck, framhåller Nina Eskilsson.
– Det är svårt att se hur det kommer att se ut när det börjar smälta. Om det blir stora mängder smältvatten och vi ser att det inte fungerar och rinner till bäcken får vi ta till åtgärder vid smältning.
Fler tippar
Hur det blir när snön börjar smälta återstår att se och än så länge finns det plats för mer snö på tippningsplatsen, men Hans Westerberg efterlyser fler snöupplag.
– Vi försöker få till en tipp även i norr. Vi borde ha minst två färdiga tippar i staden, berget blir bara större och större.
På måndag kommer en bandmaskin komprimera snömassorna ytterligare för att göra mer plats.
– Vi tror inte att vintern är slut än, säger Hans Westerberg.
Högtryck på snötippen
För att upprätthålla någorlunda framkomlighet i centrum fraktar entreprenörerna som sköter snöröjningen åt kommunen bort lastbilslast efter lastbilslast med snö. Den läggs på hög på kommunens snöupplag vid Brånnestads koloniområde precis intill Ljurabäck och klassas som avfall.
En lastare jobbade hela natten för att göra mer plats på snöupplaget vid Brånnestads koloniområde strax intill Ljurabäck.
Foto: Forsby Jan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!