Högtryck på pantbankerna under lågkonjunkturen

Januari är årets fattigaste månad och det är något som varje år avspeglar sig i fler lån på pankbankerna. Men även lågkonjunkturen har påverkat lånegraden. Sefina Pantbank i Norrköping ökade utlåningen med hela 31 procent förra året.

Lågkonjunkturen märks på flera sätt. "Vi märker att de som annars brukar lösa ut sina saker väljer att släppa lite mer, säger Marina Erixon på Sefina Pantbank.

Lågkonjunkturen märks på flera sätt. "Vi märker att de som annars brukar lösa ut sina saker väljer att släppa lite mer, säger Marina Erixon på Sefina Pantbank.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2024-01-30 13:00

Både jul- och nyårsfirande på samma löneutbetalning gör att många plånböcker gapar tomma i slutet av januari. Det här är ett känt fenomen på pantbankerna då det generellt är fler som pantsätter sina ägodelar den månaden. 

– Det är den fattigaste månaden, år in och år ut. Speciellt i år har det varit väldigt mycket och det hänger väl ihop med inflationen. Det är en lång månad, säger Peter Karlsson på Pantbanken i Norrköping.

Samma sak säger Marina Erixon på Sefina pantbank.

– Folk ligger alltid på minussidan i januari.

Båda bekräftar att branschen märkt av en ökning de senaste två åren, då många hushåll gått på knäna. På Sefina Pantbank i Norrköping ökade utlåningen med 31 procent jämfört med året innan, vilket är den största ökningen i hela landet. Högre boränta, höjda hyror, och dyrt bränsle är bara några bidragande orsaker.

– Folk som har kommit in till oss för att låna har sagt att de har fått en så hög elräkning eller att maten blivit så dyr, säger Marina Erixon.

– Vi har varit en bransch på uppgång tack vare inflationen. Det är stor skillnad mot hur det var för tre år sen, säger Peter Karlsson.

Det är inte bara fler som belånar på sina saker, det är också allt färre som väljer att hämta ut dem igen. Då går de till försäljning genom pantbanken.

– Vi märker att de som annars brukar lösa ut sina saker väljer att släppa lite mer, säger Marina Erixon.

Peter Karlsson kopplar det till att folk har sämre med pengar, men det kan också var av bekvämlighetsskäl.

– Jag tror också att många tycker att det är jobbigt att sälja begagnat. Det är folk som ska komma och titta, det tar tid och det är folk som vill pruta. De gör det för enkelhetens skull och tycker att det är värt att de får ut lite mindre pengar än om de skulle sälja det själva.

Det vanligaste som folk lämnar in till pantbanken är guld. Hela 70-80 procent av det som lämnas in är just det.

– Guldet har sprungit iväg i pris så man får mycket för en liten mängd. I övrigt är det mycket klockor och mobiltelefoner, säger Peter Karlsson.

Även dyra kikare, cyklar och till och med bilar är sådant som går att pantsätta.

– Allt går att pantsätt egentligen, om det inte är fridlysta saker eller saker som inte är etiskt korrekta. Det kan vara elfenben till exempel eller nazistsaker som vi inte tar emot för att det är oetiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!