Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högaktuell fråga efter terrorhoten

Efter terrorhot och attentaten i Paris har Päivi Johanssons (M) interpellation i kommunfullmäktige på måndag blivit högaktuell.

Aktuellt. På kommunfullmäktige på måndag aktualiseras kommunens arbete mot våldsbejakande extremism av en interpellation av Päivi Johansson (M).

Aktuellt. På kommunfullmäktige på måndag aktualiseras kommunens arbete mot våldsbejakande extremism av en interpellation av Päivi Johansson (M).

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2015-11-28 08:00

– Ja, tyvärr, säger Päivi Johansson.

I interpellationen, som hon skrev i somras, ställde hon frågan: Vad görs i Norrköping för att motverka våldsbejakande extremism?

– Jag skrev interpellationen redan i somras, för jag ville uppmärksamma IS framför allt. Vi vet att det är 300 som rekryterats och man försöker få till lagstiftning och få igång verksamhet i kommunerna som kan motverka det här, säger Päivi Johansson.

Statistiskt borde det vara fyra-fem personer som rest från Norrköping för att strida i Syrien och Irak, menar hon.

Lars Stjernkvist (S) skrev ett svar direkt och bifogade en rapport om vad man gjort i Norrköping, med bildandet av ett interreligiöst nätverk, en studieresa till Århus och en planerad utbildningsinsats 2016 om islam, IS och radikaliseringsprocessen.

Därefter har interpellationen bordlagts. Nu kommer den upp, två månader senare.

På kommunfullmäktige hoppas Päivi Johansson på aktuella, konkreta svar.

– Man har satt i gång en dialog och mötesverksamhet - med sedan måste man väl konkretisera det lite mer, säger hon.

– Svaret är väldigt konkret: vi har redovisat vilka som är ansvariga och vad som konkret planerats. Det här sammantaget fungerar som en plan från vår sida, säger Lars Stjernkvist.

På måndag kommer han att komplettera med datum – februari -– för utbildningen för personal i kommunen som möter mycket ungdomar, en utbildning i att tidigt upptäcka när en ungdom är på väg att dras in i olika nätverk, att känna igen symboler.

Mona Sahlin har presenterat en plan för att motverka rekryteringen till IS. Kunskapshus ska byggas i Stockholm, Göteborg, Örebro och Borlänge.

– Där är det möjligt att vi kan hitta någon slags samverkan, säger Lars Stjernkvist.

Han har själv på länsnivå tagit upp en diskussion om att samverka regionalt, över kommungränserna, att ha en gemensam plan, förutom de som kommunerna är ålagda att ha, en hjälp för de mindre kommunerna.

Samtidigt måste man i en stor kommun som Norrköping ha en särskilt stor vaksamhet, säger han.

– Även om vi än så länge inte har haft mer än någon enstaka, som vi känner till, som har åkt ner till kriget, är vi klart medvetna om att det kan förändras snabbt.

Han välkomnar förslag från oppositionen om hur man ytterligare kan förbättra arbetet.

Rapport

Utdrag ur rapporten om Norrköpings arbete för att motverka våldsbejakande extremism och terror:

Möte i det interreligiösa nätverket. Bland deltagarna syrisk ortodoxa kyrkan, koptiska församlingen, katolska kyrkan, bosniska islamska församlingen, Norrköpings islamska center, somaliska kulturföreningen, irakisk kultur center, synagogans vänner och buddhisttemplet.

Studieresa till Århus, som har ett framgångsrikt arbete för att motverka radikalisering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om