Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjälmen räddade David

NORRKÖPING
Barn upp till tolv år måste ha cykelhjälm, enligt ett nytt lagförslag från näringsdepartementet.
- Det är ett bra förslag. Vuxna måste få bestämma själva, säger Linda Oprea, 12.

Som tur var bar David Gustafsson hjälm när han sladdade för mycket och föll handlöst hemma i Oxelbergen. Han slog i en sten och det blev ett rejält hack i hjälmen. Den räddade honom.
FOTO: JANNE FORSBY

Som tur var bar David Gustafsson hjälm när han sladdade för mycket och föll handlöst hemma i Oxelbergen. Han slog i en sten och det blev ett rejält hack i hjälmen. Den räddade honom. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-04-08 00:00
Det förslag näringsdepartementet förbereder innebär att det inte blir hjälmtvång för vuxna, som Vägverket föreslog i höstas. Det nya förslaget är ännu inte förankrat hos regeringens samarbetspartier.
- Vuxna får ta eget ansvar, säger biträdande näringsminister Ulrica Messing till Svenska Dagbladet.
Hon vill inte ha någon hjälmlag för vuxna cyklister av flera skäl. Dels har polisen har nog att göra med andra brott, dels är hon rädd att en sådan lag skulle uppfattas som löjlig.
- Unga är mer utsatta i trafiken än äldre och bland de är unga killar överrepresenterade. Det bästa sättet att nå ungdomarna är via skolorna, anser hon.
Men barn är statistiskt sett den minst utsatta gruppen vid cykelolyckor. I statistiken är det de äldre cyklisterna som drabbas värst. Av de 40-tal människor som dör i cykelolyckor i Sverige varje år är hälften 65 år eller äldre. Nästan alla saknade cykelhjälm.

<b>Tummen upp</b>
De barn i Norrköping Folkbladet talat med gör ändå tummen upp för ministerns förslag.
- För vuxna ska det inte behövas någon lag. Det måste vara upp till var och en om man vill riskera att skada sig, säger Nathalie Navea.
Men David Gustafsson, 12, är något mer tveksam:
- Det är orättvist att jag måste ha cykelhjälm, men inte mamma och pappa, säger han.
NTF sågar lagförslaget med hänvisning till att den ger barnen legitimitet att ta av hjälmen när de kommer i tonåren.
- Lagen måste gälla för alla, säger NTF: s vd Monica Öhman. För små barn är det naturligt att använda cykelhjälm - svårigheten är att övertyga dem om att bära hjälm också efter tolv år. Det är i de första tonåren som hjälmen åker av.
NTF ansluter sig till det förslag som Vägverket kom med i höstas. Det var en hjälmlag för alla från år 2005. Vägverket anser att detta är den "enskilt mest effektiva metod för att öka användandet av cykelhjälm i trafiken och minskad risken för huvudskador."
<B>Cykelhjälm och olyckor</B>
Cykelolyckor i Östergötland: 44 cyklister omkom mellan åren 1985 och 2000. Under år 2000 omkom 2 cyklister och 28 skadades svårt i Östergötland.
Hjälmanvändande: Av 91 cyklister som omkom i södra Sverige mellan januari 1997 och juni 2000 var det endast sju som med säkerhet använde cykelhjälm. Cykelhjälmsanvändningen i Sverige varierar stort. I genomsnitt ligger den på 17-18 procent.
Källor: Vägverket och NTF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om