Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historiskt lok på besök

Ljudet av historiens vingslag i form av en ångvissla kunde höras i Norrköping på söndagen då samma ånglok som var med i Getå-olyckan 1918 åter passerade staden och olycksplatsen.

Historiskt. Ett lok av modell F 1200, samma som var involverat i Getåolyckan 1918, passerade Norrköping på söndagen.

Historiskt. Ett lok av modell F 1200, samma som var involverat i Getåolyckan 1918, passerade Norrköping på söndagen.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2014-09-08 08:37

Under lördagen och söndagen kördes ett jubileumståg sträckan Malmö–Stockholm för att högtidlighålla starten av tågtrafik på södra stambanan som firar 150 år. Trafiken började alltså 1864 och vid denna tid tog resan två dagar – att jämföra med nutidens fyra och en halv timme. Tågsetet bestod av 12 vagnar och resan startade i Malmö på lördagen.

På söndagen ljöd alltså ångvisslan över nejden innan ångloket F 1200 med det karakteristiska tuff-tuffljudet och med vidhängande vagnar kom in till Norrköpings station för en paus.

Kanske har vi här i trakten också en lite speciell relation till just detta lok. Det är nämligen det lok som var med om Getå-olyckan den 1 oktober 1918 – den värsta olyckan i svensk järnvägshistoria då minst 42 människor omkom. Efter olyckan tog man upp loket och transporterade det till tillverkaren, Nohab i Trollhättan, som därefter reparerade det.

Sammanlagt tillverkades 11 exemplar av denna loktyp mellan 1914-1916, det är det största och starkaste snälltågslok som byggts i Sverige och de användes fram till 1933 då järnvägen började elektrifieras. Ägare till detta lok är Sveriges järnvägsmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om