Hertz vill rädda stationshuset
NORRKÖPING- Fiskeby järnvägsstation bör bevaras för framtiden!Det säger nu stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz och skärper tonen för att försöka rädda den gamla stationen från att rivas.- Jag har till och med kontakt med åtminstone en seriös person i byggnadsbranschen som uttalat ett starkt intresse för att förvärva Fiskeby station för att renovera och återanvända den.
Fiskeby stationsbyggnad är rivningshotad, eftersom ägaren, Jernhusen AB, lagt in ansökan om att få riva byggnaden och omkringliggande hus. Men nu har stadsantikvarien Ann-Charlotte Hertz startat en räddningsaktion. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Men att husen ger ett skamfilat intryck, på grund av eftersatt underhåll, är inget självklart argument för rivning, menar Ann-Charlotte Hertz.
- Dessutom klassades Fiskeby station 1976 av Kulturmiljökommitténs förslag som "skyddsvärd bebyggelse", vilket idag närmast kan översättas med k-märkt hus.
- Det är dock inte unikt, utan vi har bland annat även Kimstad station som en liknande byggnad, men jag tycker ändå att Fiskeby station ska bevaras.
<b>Berömd arkitekt</b>
Nämnas kan att Fiskeby station från 1873 troligen ritades av den berömde järnvägsstationsarkitekten A. W. Edelsvärd, som även ritat centralstationen i Norrköping.
- Tillsammans med fackverksbron över Strömmen och Fiskebys gamla och nya bruksherrgård utgöra Fiskeby station en kulturhistoriskt värdefull miljö, som måste värnas, fastslår Ann-Charlotte Hertz i sin svar till bygglovskontoret i Norrköpings kommun.
- Jag hoppas att huset renoveras och sedan bli föreningshus, kontorshus eller liknande, menar Ann-Charlotte Hertz. Det kan även vara bas för lokal kulturturism via järnväg, särskilt den dag då nya järnvägsspåren byggs och de spår vid Fiskeby bara kommer att användas för transporttåg.
Nu väntar man på ett besked från länsantikvarien Bengt Häger vad han anser och om det finns några ekonomiska bidrag att vänta för en ny ägare av husen.